Парламентът осигури достъпен и безплатен плаж за хората с увреждания

Подходящи съоръжения трябва да улесняват пътя към брега и дори влизането в морето

Новини
17:14 - 25 Април 2024
1695
Парламентът осигури достъпен и безплатен плаж за хората с увреждания

Осигуряване на условия за свободно и безплатно ползване на достъпен морски плаж за хора с увреждания. За това ще са длъжни всички концесионери на плажовете у нас. Това приеха депутатите окончателно на второ четене с промени в Закона за Черноморското крайбрежие и то с пълно единодушие.  

В мотивите към законопроекта се посочва, че от много години хората с увреждания повдигат въпроса за достъпност до морските плажове у нас и институциите в България са им длъжници в тази насока.

Достъпността до морските плажове не бива да се разглежда само в частта си изграждане на пътеки по пясъчната ивица, както в момента се изпълнява от част от концесионерите. Под достъпност би трябвало да разбираме целия процес от възможността хората с увреждания да стигнат първо до плажната ивица, да преминат през нея и да могат да влязат във водата с подходящи изградени съоръжения, да могат да стигнат до шезлонги и чадъри, съблекални и заведения, се посочва в мотивите на вносителя. Плажовете с достъпна среда за хората с двигателни затруднения трябва да бъдат указани със съответни табели.

Който не изпълнява задълженията за осигуряване на достъпен морски плаж за хората с увреждания се наказва с глоба от 2 до 4 хил. лв. или с имуществена санкция от 5 до 10 хил. лв.

При повторно нарушение глобите ще са от 3 до 6 хил. лв. или имуществена санкция от 6 до 12 хил. лв.