Парламентът подхваща концесията на пристанище "Росенец"

Новини
08:00 - 21 Юли 2023
2042
Парламентът подхваща концесията на пристанище "Росенец"

Отнемането на концесията на пристанище "Росенец" от компанията "Лукойл" влиза в дневния ред на парламента. В програмата е включен и парламентарен контрол, в който първи на въпроси на депутати ще отговаря финансовият министър Асен Василев. 

Очаква се парламентът да започне работа с включване на нови точки в дневния ред. След като вчера депутатите от комисията по икономическа политика приеха на първо четене законовите поправки, целящи прекратяването на концесията за нефтеното пристанище "Росенец" от компанията "Лукойл", днес се очаква точката да бъде предложена за включване в дневния ред.

Друго решение на депутатите ще бъде сградата, в която сега се помещава ББР – Българската банка за развитие, на бул. Цар Освободител да бъде предоставена на Конституционния съд.

И още една извънредна точка – да бъде гласуван проектът на решение, внесен от ГЕРБ-СДС, ДПС и ИТН за задължаване на енергийния министър да проведе в рамките на 60 дни преговори с френската компания "Тотал" и австрийската "О Ем Ви" (OMV) за придобиване от държавата на до 20 процента дял от дружеството, което проучва за нефт и газ блока "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море.

Очаква се депутатите да продължат работа по приемане на промените в Закона за защита от домашното насилие

В парламентарния контрол, чието провеждане е под въпрос, са включени 6 министри, като първи е финансовият Асен Василев.