Парламентът прие промени за електронното управление

„За“ законопроекта гласуваха 105 народни представители, „против“ – 3, а 40 се въздържаха

Политика
10:12 - 13 Септември 2019
2555
Парламентът прие промени за електронното управление

Парламентът прие промени в Закона за електронното управление на първо четене. Измененията са внесени от Министерския съвет.

„За“ законопроекта гласуваха 105 народни представители, „против“ – 3, а 40 се въздържаха. Измененията целятда осигурят ефективност и сигурност при предоставянето на електронни административни услуги на гражданите и организациите предвид приетите изменения и допълнения в Административнопроцесуалния кодекс.

С първата група изменения се постига гаранция, че гражданите и организациите – потребители на електронни административни услуги, ще разполагат със сигурен, надежден и проследим канал за подаване на електронни документи и заявяване на електронни административни услуги. Втората група изменения и допълнения се отнася до правомощията на председателя на Държавна агенция „Електронно управление“, целящи гарантиране на изпълнението на Стратегията за развитие на електронното управление в Република България, прилагането на архитектури по области на политики и бюджетен контрол върху разходите за е-управление и ИКТ. Изграждането и развитието на електронното управление изисква съгласуваност, оперативна съвместимост и системна интеграция на споделените информационни ресурси при устойчив модел за дългосрочно управление.