Парламентът решава как да гласуваме по време на пандемия

Окончателно е отхвърлен вариантът за вот по пощата за българите в чужбина

Новини
08:04 - 22 Януари 2021
2071
Парламентът решава как да гласуваме по време на пандемия

На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще обсъдят на първо четене промените в Закона за мерките по време на извънредното положение, където трябва да разпишат специални правила за гласуване в условията на усложнена епидемична обстановка, предаде БГНЕС.

Президентът вече насрочи изборите на 4 април, което налага законодателят да реши как поставените под домашна карантина и заразените с COVID-19 пациенти, настанени в лечебно заведение, ще упражнят правото си на глас. От ГЕРБ предлагат това да става с подвижна избирателна урна, каквато практика у нас съществува при гласоподаватели с увреждания, дали предварителна заявка как искат да гласуват. Предложението на управляващите включва и възможност за разкриване на избирателни секции в болниците.

С предложението се задължава Централната избирателна комисия (ЦИК) да изработи и приеме правила за организацията на гласуване по време на пандемия 50 дни преди изборния ден.

Вариантът за гласуване по пощата за българите в чужбина, каквито призива се чуха на консултациите при президента Румен Радев, окончателно бе отхвърлен от мнозинството.

Най-голямата опозиционна партия – БСП, вече изрази несъгласие с така направените предложение и поиска прецизирането им. Социалистите внасят и свой законопроект, с който настояват за въвеждането на активна регистрация и изчистване на „мъртвите души“, както и видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати.