Парламентът реши: Извънредният труд става 300 часа на година

Допълнителната работа скача двойно, приеха промяната в Кодекса на труда депутатите

Новини
12:16 - 09 Декември 2020
2110
Парламентът реши: Извънредният труд става 300 часа на година

Парламентът одобри възможността за двойно увеличаване на извънредния труд от 150 на 300 часа. Промяната в Кодекса на труда беше приета на второ четене с 99 гласа "за", 55 "против" и без въздържали се.

С колективен трудов договор може да се уговаря по-голяма продължителност на извънредния труд, но не повече от 300 часа през една календарна година, гласи гласуваната промяна.

От БСП обвиниха управляващите, че отнемат трудови права на работещите. От ГЕРБ обясниха, че увеличението на извънредния труд е една възможност, ако работниците са съгласни.

Абсолютна лъжа е, че се отменят права на българските работници, защото остава в сила забраната за извънредния труд, заяви председателят на парламентарната комисия по труда и социалната политика Хасан Адемов /ДПС/.

В България извънредният труд е забранен, остава в сила и ограничението за 150 часа извънреден труд. Това, което се променя - със съгласието на работниците, с колективен трудов договор, извънредният труд в определени случаи да бъде разрешен до 300 часа годишно, обясни той.