Парламентът в ръцете на уролог

Д-р Силви Кирилов откри и първото заседание на 47-ото Народно събрание

Новини
17:00 - 17 Юни 2024
4833
Парламентът в ръцете на уролог

Бившият изпълнителен директор на Александровска болница и Агенцията по трансплантации д-р Силви Кирилов ще открие първото заседание на 50-ия парламент в сряда.

73-годишният медик е най-възрастен измежду народните представители и като доайен получава правото да води откриващото заседание. Той е част от ПГ на ИТН.

Д-р Силви Кирилов вече е удрял звънеца на парламента - той откри и първото заседание на 47-ото Народно събрание.

Преди клетвата на депутатите преди три години Кирилов отбеляза, че

хората нямат доверие в политическата система.

Днес, три години по-късно, речта му от 3 декември 2021 г. може да бъде повторена и да важи с пълна сила.

Доц. д-р Силви Кирилов, д.м. е специалист по урология. Професионалният му път започва в Окръжна болница „Д-р Стамен Илиев“, Монтана, като лекар – ординатор в ОАРИЛ, след което работи като асистент, старши асистент, главен асистент, главен административен асистент, доцент в Катедра по „Урология“ на Медицински университет София - УМБАЛ „Александровска“ като и до момента е хоноруван преподавател в същото висше училище. След 2002 г. е бил последователно на ръководни длъжности

в УМБАЛ „Александровска“, като заместник-директор по лечебната дейност,

прокурист и изпълнителен директор. От 2007 г. е изпълнителен директор на МБАЛ „Доверие“ София. През 2011 г. оглавява Изпълнителна агенция по трансплантациите, след което последователно е изпълнителен директор на „Здравноосигурителен фонд Европа” АД и изпълнителен директор на МБАЛ „Уни Хоспитал“ Панагюрище.

По-рано днес приключи срещата между ръководствата на парламентарно представените формации, на която са обсъждани технически въпроси като реда за протичане на първото заседание и разпределението на местата в зала. По информация на БНР разпределението се запазва като в 49-ия парламент. Разликата е, че БСП вече ще разполага само с едно място на първия ред, а

депутатите от „Величие“ ще бъдат настанени отзад зад представителите на ПП-ДБ и ДПС.

Отхвърлено е било предложението на ИТН и „Възраждане“ парламентът да заседава в историческата сграда на НС. От ГЕРБ СДС, ДПС и ПП ДБ са се обявили против, а от „Величие“ са се въздържали, твърдят участници в срещата.

Също днес ПП-ДБ и „Възраждане“ отказаха да се явят на срещата с преговорния екип на ГЕРБ СДС.нена и от ПП-ДБ.

На първото заседание на 50-ото Народно събрание предстои и

първото знаково гласуване – за избор на председател на парламента.

В годините преди продължаващата от 2021 година политическа криза беше неписано правило, че този пост се заема от представител на най-голямата политическа сила и гласовете, с които се избира, са знак за това какво ще бъде управляващото мнозинство. И в новото Народно събрание изглежда ще стане така.

Неофициално за шеф на парламента и за премиер се спрягат Росен Желязков и Йорданка Фандъкова.

Според едни Желязков ще е премиер, а Фандъкова председател на парламента,
а според други – обратното.