Парти зони по морето спасяват туризма

Новини
11:55 - 19 Август 2019
5933
Парти зони по морето спасяват туризма

Промени в Закона за туризма предвиждат в големите ни курорти да се обособят зони за партита и зони за семейна почивка. Идеята за зони в курортите не е нова, тя се обсъжда от 2017 г., в наредба ще бъдат разписани специфичните функции и  определения за националните курорти, обясни Лиляна Арсова, директор на дирекция “Туристическа политика” в Министерството на туризма пред bTV, цитирана от news.bg.

“Даваме възможност кметовете, съвместно с бизнеса и представители на туристическия бранш, да направят зониране. То ще включва определени функционални характеристики за конкретното място. В Слънчев бряг например може да бъде определена парти зона, зона за семеен туризъм. Разликата е, че ще се предлагат различни видове туристически услуги. Това зониране ще се случи само при курортите, които кандидатстват за национални”, посочи още Лиляна Арсова.

Често туристите в хотели на Слънчев бряг се оплакват, че не могат да спят вечер. Хотелите са само на няколко метра от заведенията. Веселин Налбантов, собственик на хотел, твърди, че това зониране не е дневния ред на туризма.

“Развлеченията са елемент от туристическия продукт, как ще разделиш парти зоната от зоната за отдих, курортът е създаден вече, има си закон, който казва, че след полунощ не трябва да има шум, но това не означава, че не трябва да има заведения”, казва още Веселин Налбантов.

Кристиян Киров от Асоциацията на заведенията, посочва, че няма как хората да бъдат спрени да ходят по заведенията, въпросът е да не се пречи на тези, които са решили да си почиват в хотелите. “Мисля, че има вариант тези парти зони да бъдат обособени на места, на които не пречат на хотелите. Трябва да намерим някакво решение”, каза още Киров.

От Асоциацията на заведенията искат Южният плаж в Слънчев бряг да стане парти зона, в която дискотеките да работят цяла нощ. Диана Колчева от Съюза па хотелиерите в Слънчев бряг смята, че това ще се отрази не толкова на Слънчев бряг, колкото на Свети Влас, Несебър и други населени места.

“Водата не е преграда и тя носи шума. Не сме против парти зоните, но бихме предложили на Министерството на туризма да се обособят такива зони извън курортните места. Може да е и на 2 км от курорта, но да е извън концентрацията на хотели”, посочи Колчева.

Според нея партитата могат да бъдат изнесени и в края на сезона, като по думите й поне до 30 октомври има прекрасно време по Черноморието. Тогава дори целият комплекс може да се превърне в парти зона, смята Колчева.