Партиите обявяват дарителите си и по електронен път

Новини
14:32 - 04 Октомври 2023
1113
Партиите обявяват дарителите си и по електронен път

Партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в избори, вече могат да обявяват дарителите си по електронен път чрез цифров сертификат, след като поддържаният от Сметната палата Единен регистър по Изборния кодекс (ЕРИК) е надграден от "Информационно обслужване". Това става ясно от съобщение на Министерството на електронното управление (МЕУ).

Според изискванията в Изборния кодекс участващите в избори партии, коалиции и инициативни комитети трябва до 5 дни след началото на предизборната кампания да представят в Сметната палата информация за всичките си дарители, кандидати и членове на инициативните комитети, които са предоставили средства, както и данни за социологически, рекламни и пиар агенции. Изискват се и декларации за произхода на дарените средства, със заличени лични данни. При възникване на новости по време на изборите информацията за тях следва да се подава в 7-дневен срок. До момента данните са приемани само на хартиен носител.

Срокът за подаването на информация за предстоящите местни избори на 29 октомври изтича днес - 4 октомври 2023 г.

От МЕУ посочват, че възможността за подаване на данните по електронен път максимално улеснява участниците в изборите, пести време и усилия, като увеличава значително прозрачността и доверието в изборния процес и финансирането на предизборните кампании. От министерството обясняват, че надграденият регистър е разработен чрез съвременни технологии, с удобен, опростен и динамичен потребителски интерфейс. Той представлява уеб базирана система, която също така съхранява информация за текущи и отминали кампании. Приложената технология позволява обмен на данни със съществуващи информационни системи и регистри и служебен безвъзмезден обмен за предоставяне на точна и актуална информация в реално време.

Според Министерството на електронното управление с надградения регистър се осигурява високо ниво на сигурност на изпратените документи. За използване на системата е необходим квалифициран електронен подпис (КЕП), като сигурността на данните се обезпечава чрез публичен и частен ключ.

"Данните, които Изборният кодекс изисква от партиите, коалициите и инициативните комитети, могат да бъдат изпратени по всяко време на денонощието бързо, лесно и удобно. Допълнително улеснение е, че едно и също лице, с един цифров сертификат, може да подава информация за няколко субекта след необходимата оторизация", допълват от МЕУ.