Партиите спорят дали малките селища да избират кмет

ВМРО и Спас Панчев настояват управник да се избира и в населени места с 200 жители

Новини
11:58 - 22 Юли 2019
1862
Партиите спорят дали малките селища да избират кмет

Кметство да се създава при наличие на над 200 жители, а не както е в момента - при над 350, предлагат депутати от ВМРО и независимият Спас Панчев. В момента 3000 селища с под 350 жители, сред които и селищата  Арбанаси и Мелник, не се избира кмет, а се назначава наместник. Ако обаче промяната влезе в сила, кметовете ще може да се избират чрез пряк избор.

Социалистите също са внесли такова предложение, но с идеята кметства да се създават при над 150 жители. Предвижда се тези населени места да отговарят на тези условия, да участват на избори още тази есен.

Управляващите от ГЕРБ обаче са скептични за приемането на предложенията и напомниха, че се предлага промяна само в преходните разпоредби на кодекса заради машините. Изборите са прекалено скоро и сериозен ремонт на Изборния кодекс ще доведе до хаос при организацията на вота, опасяват се в ГЕРБ.

Машинното гласуване да не се отменя, предлагат от ДПС. В началото на годината предложението машинното гласуване да се въведе поетапно навсякъде, а хартиената бюлетина да отпадне дойде тъкмо от движението. Сега освен машинното гласуване да остане, партията предлага държавата да закупи устройствата, а не да ги наема от външни фирми както досега. ДПС настояват устройствата за гласуване да се изработват от държавната фирма “Информационно обслужване” АД.

Сертифицирането, тестовете и одитът на машините да се извършва от ДАНС, а бюлетините - независимо дали хартиени или електронни, да се броят с машини.