Партията на Цветанов - винаги със САЩ, винаги срещу Русия

Новата формация може да събере 60 000 - разочаровани от ГЕРБ заедно с роднините им

Коментар
21:15 - 01 Юли 2020
7068
Партията на Цветанов - винаги със САЩ, винаги срещу Русия

Нелидерска партия обеща да прави Цв. Цветанов на есен. Какво е това ? Партия без лидер, с лидер в сянка, седянка или нещо невиждано и нечувано. Още преди да се е родил проектът на Цветанов започна да произвежда загадки. Ние очакваме самият Цветанов да е лидер, той иска да покаже на Борисов още веднъж как се прави партия. И изведнъж тази партия нямало да е лидерска.

Добре, ще бъде демократична, с лидер в сянка. Такива партии няма, но знае ли човек? Остава партията да няма и членове, защото няма особено от къде да ги вземе. Социолозите изчисляват около 40-60 000 гласа в най-добрия случай за проект на Цветанов. Цифрите идват от разочаровани и сменени от Борисов хора на ГЕРБ през изминалите вече 10 години, които са били на служба в местните администрации и фирми неполучили европейско финансиране, обществени поръчки или преференции от централното софийско управление на ГЕРБ.

Проф. Мария Пиргова

Ако те могат да са около 20 000 души през годините, то със роднините ще стигнат до 60 000. Тях Цветанов има намерение да откъсне от ГЕРБ. И то ако събере всички и не ги остави да протестират срещу Борисов с някой друг проект като тези на Слави Трифонов и Мая Манолова. Такива са показателите на социолозите, ако има партия с лидер. Но какво да кажат политолозите, които трябва да обяснят как може да има нелидерска, безлидерска партия и как Цветанов ще е маскираният, но успешен лидер?

Идеологията на бъдещата партия е ясна – винаги със САЩ, винаги против Русия и за евро-атлантическо бъдеще на България. Това – добре, става, но не стига. Защото на терена почти всички са такива, пък и българинът спря да се интересува от високите ценности на евро-атлантизма. На есен актуална ще бъде кризата, а не ценностите. Затова накъде е тръгнал антилидерът Цветанов не става ясно.

* Коментарът на политолога проф. Мария Пиргова е публикуван във фейсбук. Заглавията са на Lupa.bg