Първа помощ при ужилване от пчела

Ухапаното място натрийте с магданоз, чесън или лук, ако нямате подръка крем

Здраве
07:45 - 11 Юли 2019
16465
Първа помощ при ужилване от пчела

През лятото ухапванията от насекоми са почти ежедневие. Въпреки десетките видове спрейове и мазила, които уж предпазват от ужилване, няма гаранция, че ще избегнете нашествието на пчели, оси или дори стършел, най-вече ако сте на излет сред природата.

Ако ви ухапе някое от тези насекоми, важно е да отстраните жилото, съветват лекарите. Това трябва да се направи внимателно, след което мястото задължително трябва да се измие с вода и да се намаже със спирт. Ако обаче сте на полеви условия, има куп натурални средства, с които можете да спасите от подуване и болка ухапаното място.

Пробвайте да натъркате с магданоз, чесън, обикновен кромид и ще се изненадате от ефекта. Ефикасни са и маточина, невен, живовляк, слез, листа от бъз. Върши работа и обработката със сода бикарбонат.

Наистина опасно е обаче, ако от ужилването настъпи силна алергична реакция, обясняват медиците. Тя е по-сериозна при ухапване от пчела поради съдържащите се в нейната отрова алергени. Иначе самите алергични реакции най-често са леки, с локални прояви – зачервяване, обрив, сърбеж, отоци около устните, ушите, очите, шията и ларинкса, слабините. При по-тежките симптомите са задух, промяна на гласа, трудно преглъщане, хрипове. В такива случаи е наложително да се търси спешна помощ.

Нужно е да знаете, че ако наблизо кръжи пчела или оса, не бива да  правим резки движения. Макар и дребни, тези насекоми могат да ни навлекат големи неприятности - от лек сърбеж до тежка животозастрашаваща алергия.