Първан Симеонов: ДПС е с най-твърдия електорат

Избирателите на ГЕРБ няма да имат против да има колаборация с ПП-ДБ, но в обратния случай нещата не стоят така, убеден е политологът

Новини
09:15 - 03 Април 2023
1846
Първан Симеонов: ДПС е с най-твърдия електорат

"И обратни да бяха резултатите, нямат много-много за казване" - заяви социологът Първан Симеонов, коментирайки очерталата се картина след поредните парламентарни избори - четвърти предсрочни за две години.

"Те не се понасят", констатира Симеонов пред БНТ.

Според него, избирателите на ГЕРБ не биха имали толкова против да има колаборация с ПП-ДБ, но в обратния случай електоратът на десните със сигурност няма да понесе управление заедно с ГЕРБ.

Социологът направи обобщенията около изборите, като заяви, че най-важното е да се види кой ще играе с белите фигури.

"20 000 гласа в момента е разликата между първите двама в полза на ГЕРБ", заяви той.

"Много важно е дали ПП-ДБ ще реагират монолитно, защото все още живеем в 2020 година, а не в 2023 година. Затова и при сегашните мандати математиката излиза за кабинет, но политиката - не.

Въпреки възходът на Възраждане, той не е стигнал нивата, който да изискват непременно създаване на евроатлантическо правителство, което да обедини първия и втория", каза Първанов.

"Резултатът на ПП и ДБ, говорят, че 1+1 не направи 2 с тяхното слепване като коалиция. На този фон ГЕРБ почти повтаря резултата. Възраждане не направи 20 процента, но доближи 350 000 гласа, което говори за ръст от 100 000. Това е голяма новина", заяви Симеонов.

"ДПС е с най-твърдия електорат", завърши политологът.