Първан Симеонов: ИТН може да подкрепя ПП в парламента и без да има министри

Обществото не е готово за нови избори, не ги иска, категоричен е социологът

Новини
17:47 - 08 Юни 2022
2716
Първан Симеонов: ИТН може да подкрепя ПП в парламента и без да има министри

"Струва ми се че обществото не е готово за нови избори. Не ги иска. Вероятно оставащите в управлението партии ще се опитат да се позоват точно на това - да кажат "последното, от което имаме нужда сега, е ново завъртане в парламента или нови избори".

Това заяви социологът Първан Симеонов пред Нова телевизия, след като стана ясно, че партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) напуска управляващата коалиция. 

Според Симеонов с действията си Слави Трифонов противоречи на своите думи. "Ходът на Трифонов постига точно обратното на онова, което той казва.

"Ако Слави Трифонов напусне и неговият министър (на външните работи Теодора) Генчовска напусне, това улеснява едно евентуално вдигане на ветото за РСМ. Второ, той казва, че страната влиза в агония. Истината е, че по-голяма агония ще бъде, ако страната се остави на правителството на малцинството, когато има глобални инфлационни процеси и война", допълни Симеонов. 

Според него правителство на малцинството може да зависи пак от Слави Трифонов.

Лидерът на ИТН може да се съгласи да подкрепя ключови негови решения, без да има министри.

"Българските политици трябва час по-скоро да спрат с тези неща. Три години България живее в антологични действия. Страната ни се нуждае от ясен план за стабилизация. И без друго наесен може да влезем в инфлационна спирала", заключи социологът.