Първан Симеонов: Избори наесен ще изкушат Радев да щурмува с партия

Борисов да направи експертен кабинет, да привлече хора от ПП-ДБ, ИТН, плюс подкрепа на ДПС

Новини
14:30 - 13 Юни 2024
3700
Първан Симеонов: Избори наесен ще изкушат Радев да щурмува с партия

Ако има нови национални избори наесен, изкушението за Радев да направи партия ще е голямо. Това заяви анализаторът Първан Стоянов. Той бе категоричен, че има как Борисов да състави кабинет.

Всички говорители на западния разказ бъркат и бяха наказани, заяви той в интервю за "Марица". 

"В мътната вода печелят най-прагматичните и екзотичните" - това обяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов.

Според Първанов, вече ситуацията е по-сложна. При предишните избори начин бе намерен - сглобката, при която два големи легитимни блока, които не могат да се победят, могат да работят заедно. Не трябваше да счупват това. Сега стана по-сложно, защото българите реагираха наказателно - не гласуваха или дадоха гласа си за радикали.

Според анализатора единствените, които вдигат резултата си и реално растат, са радикалите от "Величие" и от също протестно ориентираните "Има такъв народ". Расте и ВМРО, т.е. имаме ръст на всякакви националистични формации, отсъди той.

При това наказателно поведение на българите как правиш правителство на ГЕРБ с ДПС?! Ако рискуваш, другия път ще имаш още повече антистатукво вот. Трябва да измислиш решение за кабинет, което изглежда в очите на българите непартизанско. Но как да го намерят, като всички са затънали в партизанщина?!

Струва ми се, че и Борисов още няма отговор, каза Първанов.

И изчисли, че след вота ГЕРБ са надолу със 130 000 гласа в сравнение с изборите през април 2023-та. Уж се очакваше това да са изборите на Борисов, в които приключва политическата му изолация, на които той да бъде прелегитимиран. Нищо такова не стана.

ДПС обаче вървят нагоре и новото ръководство заслужава поздравления. Вземат си 360 000 гласа, даже малко растат. Втора сила са, т.е. в мътната вода, която се получи, растат най-прагматичните и антисистемните, най-екзотичните. А центристите, балансираните, системните формации - ГЕРБ и ПП-ДБ, се свиват, изчисли политологът.

Какво се случва с ПП-ДБ? Сривът им е наполовина. ПП-ДБ е една синя основа, която в максимумите си е била около 300 000. ПП надстрои върху това, а сега просто слязоха отново до синята основа.

Първанов обаче смята, че коалицията може да се разпадне. Ако Борисов им отправи покана за управление, не е много сигурно дали ще реагират монолитно, или не. Може да се окаже, че част от тях се изкушават, а част искат да останат в опозиция.

Трябва ли Кирил Петков да подаде оставка? Всъщност партията ПП не е класически структурирана, а е лична мрежа на Кирил Петков и Асен Василев. Така че Петков няма откъде да се оттегли.

На въпрос за възхода на "Величие", анализаторът обясни:

"Точно мен не ме изненадаха, защото последния месец не съм спрял да говоря за тях. Накрая ги показаха и данните. Подобни вотове хората крият до последно, накрая обаче избуяха и ги показах, за разлика от всички други агенции.

Тази мрежа на "Величие" беше част от мрежата и около "Възраждане". Полк. Марков има огромен брой гледания в социалните медии. Освен това от години наблюдавам бизнес успехите в прословутия атракцион Исторически парк край Ветрино.

По същия начин преди години при едно споделено пътуване чух за, един Кирил Петков, който прави харвардски курсове“. Още тогава разбрах, че когато се създаде подобна мрежа, тя рано или късно стига до политиката.

За "Величие" научих, защото се интересувам от тия кръгове. В родната ми Стара Загора имат любопитни привърженици. Трябва да се наблюдават тези територии, които са далече от мейнстрийма - той е все по-откъснат от реалността. И хората мигрират към социални медии.

Той не прогнозира какво ще се случи с "Величие", но смята, че за тях е опасно липсата на монолитната структура и идеологическа закваска, каквато има Костадин Костадинов. И в парламента може да се окажат прекалено гъвкави, може да ги разроят, да ги осмеят.

Лесно е да си краен, когато си в ТикТок, но когато влезеш в парламента, ще се поочупиш. Проблемът на такива формации е в това, че са много силни в протестна роля, но когато влизат в политиката, влизат в коловоза или се надребняват.

Когато "Атака" влезе в парламента през 2005 г., първото, което направиха, е да започнат да се карат, да се цепят. Костадинов съвсем не е това - той е целеустремен, монолитен. Така че в дългосрочен план по-скоро Костадинов е перспективният бегач в тая писта, припомни политологът.

Друг е въпросът, че "Величие" раздвоиха перспективата на Костадинов. Т.е. ако на тия избори ги нямаше формации като "Величие", МЕЧ и прочее, повечето от гласовете, които обикновено са чудещи се, негласуващи, млади хора с първо гласуване, щяха да припознаят "Възраждане". Но ми се струва, че на тия избори партията на Костадинов показа спиране на ръста.

Освен това Костадинов трябва да свиква, че по тая пътека, която толкова добре е отъпкал, могат да минават и други. Дори един ден по тая сравнително тясна пътечка може да мине президентът и да павира огромен булевард. Костадинов не може да монополизира това пространство.

Първан Симеонов отбеляза нещо много важно - че идват нови генерации политици. 

"Просто идва ново поколение, идват нови технологии. Даже има значение коя точно мрежа - аз например съм активен във Фейсбук, но това се оказва старомодно, вече нещата мигрират към ТикТок, където се вихрят клипчета на инфлуенсъри.", заяви той. 

Симеонов даде формула и за най-важното- какъв е шансът ГЕРБ да съставят кабинет. 

Ако съм на мястото на Борисов, ще предложа много по-експертен състав на кабинет, като го скрепя с ясна подкрепа - главно от средите на ГЕРБ, части от ПП-ДБ, ИТН, с негласна конструктивна роля на ДПС.

Дали ДПС биха съставили кабинет, ако първият не успее и президентът връчи на тях?

Трудна работа е да стане с мандат на ДПС при това наказателно гласуване на българите. Но да речем по-скоро с третия - с мандат на Слави Трифонов, може да се опита съставяне на експертен кабинет.

Но Борисов и ГЕРБ имат друга логика и може да се окажат прави: Стига с тези експертни кабинети, трябва да е ясно кой носи отговорността! Според мен в момента Борисов се колебае дали да не тръгне в тази посока. Но да имаш 670 000 гласа, както на миналите избори, е едно, но сега има само 530 000.

Що се отнася до така спряганата партия на президента, Първан Симеонов заяви, че при  европейски избори само явяване на президента би било рисковано, това не са неговият тип избори, неговият тип хора - там той трябваше да застане зад европейска листа. Президентът е силен на националния терен. И ако има нови национални избори, може би изкушението за Радев ще е още по-голямо.

Особено ако КС събори конституционните промени, ще се окаже, че президентът пак влиза в доста сериозна роля в българската политика. А междувременно седи равно отдалечен и от двете страни, говори на езика на мнозинството в България - много му излизат картите. И на фона на общото спихване на партиите, в един момент президентът може да се появи и да заеме много сериозна позиция.