Първан Симеонов: Не Пеевски е взел партията на Доган, той му я е дал

Сокола ще разчита да победи на изборите, заключи политологът

Новини
19:10 - 11 Септември 2024
3076
Първан Симеонов: Не Пеевски е взел партията на Доган, той му я е дал

„Още през юли казах, че Пеевски не е за подценяване. Очевидно е, че освен силовия процес по окончателно отнемане на партията от Доган, има и естествен процес – смяната на поколенията.

Не че Пеевски иска да му вземе партията, г-н Доган явно му я е дал и сега иска да си я върне. Но Пеевски явно е по-енергичен. Струва ми се, че има доста лостове. Доган ще разчита да го победи на изборите”. Това заяви в предаването „Денят на живо” социологът Първан Симеонов.

Преди това той коментира, че част от спора сега вероятно е за хората в секционните комисии.

„Ако си парламентарно представена партия, би трябвало да имаш места в секционните комисии. Ако нямаш такива хора, всеки знае какво значи това - част от гласовете ти може да изчезнат. Може би част от спора е за това. Втората част от спора е за имиджа. Тук работим с обществени слоеве, които понякога държат и разчитат на марката”, обясни социологът.

„Вярвам, че „Алтернатива за права и свободи” ще успее ясно да се позиционира спрямо своите хора”, коментира още Първан Симеонов.

Все пак ситуацията ще направи по-трудни социологическите изследвания.

„Някакви хора ще казват ДПС, но ние няма да знаем какво точно имат предвид. Ще вложим всичките усилия с всевъзможни затворени въпроси да проверим всичко това, но от сега трябва да кажа, че това не е никак лесна задача”, коментира социологът.

Според него не е вярно, че коалицията около Доган монополизира вота на българските турци.

„Например има изявления в обратната посока от кмета на Джебел, от кмета на Кърджали и т.н. От друга страна част от вота на българите мюсюлмани не съм сигурен в каква точно посока ще отиде. Струва ми се, че г-н Пеевски е по-силен там”, коментира Първан Симеонов

По думите му ромският вот в България има по-различни механизми.

„Трябва да се погледне кои структури на кого са. Да се види къде са силните области на Пеевски и да се сметне в тези избирателни райони колко гласове е имал на предишните избори. Ще се види, че Пеевски може да разчита на доста гласове”, каза Симеонов.

Според него битката няма да приключи и Пеевски няма да се откаже.

Същевременно Бойко Борисов ще изчака по-дълго, за да разбере кой ще надделее в ДПС, смята Симеонов.

Той коментира и предложението на Борисов за джентълменско споразумение преди изборите.

„Трудно ми се струва, особено при реакцията на ИТН. Разбира се, те дължаха такава реакция, защото върху тях винаги пада подозрението, че сега ще се превърнат в нечия патерица. Те яростно се отбраняват срещу това”, каза Първан Симеонов.
 
„Борисов казва това, което мисли. Винаги е подозиран, че не казва това, което мисли, а играе, хитрее. Напротив струва ми се съвсем искрен. Той изговаря, че трябва да има някаква обществена поръчка за някакво управление, за да го направиш легитимно”, продължи социологът. 

Случилото се в ДПС, приближаването на БСП към президента Радев, превключването на Радев в много яростна анти-Пеевска позиция – дава малка възможност за синхронизация на много различни партии, смята още Първан Симеонов. „Това е и шанс на Борисов да се откъсне от потенциални зависимости. Това му предлагат и от ПП-ДБ”, каза той.  

„Борисов остави и вратата отворена към ИТН, които искаха мажоритарна система”, коментира той. Мажоритарната система обаче би била грешка, смята социологът.