Първанов: Няма позитивно изявление на президента Радев

Политика
20:33 - 20 Септември 2020
4655
Първанов: Няма позитивно изявление на президента Радев

Институциите не бива да остават без възможност за диалог, защото катастрофата  е предстояща. Това каза президентът в периода 2002-2012 година Георги Първанов по Нова ТВ.

„Няма как държавата да продължи да бъде в този хаос, в тази война. Аз никога не съм използвал понятието „война между институциите“, която е момента. Но ако в парламента тази непримиримост ще се разреши като възелът се разсече, то институциите не бива да остават без възможност за диалог, защото катастрофата  е предстояща. След това ролите ще се разменят“, подчерта той.

„Трябва да има поне една минимална възможност да си вдигнат телефона и да изкоментират един конкретен, но важен въпрос, защото така няма да стане – това е пътят към разрухата на държавата.  Защо не обсъдят онова, което ни предстои на нас, на Европа, на света с новата вълна от коронавирус“, добави Първанов.

На въпрос дали би посъветвал президентът Румен Радев да направи партия, Георги Първанов отговори: „Млад човек, има потенциал, може да се опита. Само собствената харизма, ако щете дори и идеи, не стигат. Аз съм скептик към идеята г-н Радев да влиза в партийната политика, но той може да се бори за втори мандат“.

 
Той коментира и вътрешнопартийния избор в БСП. „Не искам да помрачавам успеха на Корнелия Нинова, той изглежда внушителен, и аз не бих го оспорил, но смятам, че една от причините БСП да загуби на два пъти след като е на ръба, е заявката на Нинова да бъде пример“, коментира още Първанов. 

„Много бих искал да видя бъгарския президент, в случая става дума за г-н Радев, да има по-балансирана роля. Не съм запомнил позитивно изявление на президента Радев. Сега е много лесно Борисов да го критикуваш и да го тикаш в ъгъла. Опонентът не бива да бъде обезоръжавана. Трябва да му се остави изход. Ако го нямаше това искане непременно да се случи служебното правителство с някакъв подтекст, че от това следва разправа, според мен Борисов щеше да си тръгне“, коментира още Георги Първанов.

Президентът изказа позиция и относно Договора за добросъседство с Македония. Според него пропускът за историята в Договора е можел да се запълни, но вече е късно. „Аз го оцених позитивно към онзи момент. Общата история трябва да се разпише в един два абзаца, че става дума за това, че до началото на 20 век населението е имало общо самосъзнание, общо българско самосъзнание", добави още той. Според него това е пропуск. „Той можеше да се запълни, мисля, че вече е късно, ако ме опровергаят, ще го адмирирам“, изтъкна още Първанов. На въпрос дали това ще се превърне в провал, Първанов отговори: „За мен то вече е провал“.