Първенството в Англия се превръща в надбягване с един кон, а това е лошо

Доминацията на Ман Сити е пагубна, тимът може да бъде спрян само от... Висшата лига

Спорт
17:00 - 27 Април 2023
4972
Първенството в Англия се превръща в надбягване с един кон, а това е лошо

Манчестър Сити разгроми Арсенал с 4:1 и вече няма съмнение, че тимът на Пеп Гуардиола ще бъде шампион на Англия. Сити изостава на две точки след "артилеристите", като до края Гражданите имат седем мача, а лондончани - пет. Головата разлика, която е първият допълнителен показател в случай на равенство, също е много по-добра: плюс 53 срещу 40 на "червено-белите". Но най-важното е, че качеството на футбола на Сити през последните седмици е по-убедително от всякаква аритметика.

След поражението на "Етихад" (а то си беше загуба по същество, а не заради прословутата разлика от три гола в крайния резултат) Арсенал разбираемо се стъписа: уплашен, недотам зрял, губещ титлата и т.н. Мачът срещу Сити наистина беше ужасен, както и последните резултати, но в случая трябва да се направят някои уточнения за столичани:

1. Според показателите на Understat, Арсенал всъщност е отбелязал 10,48 точки повече от xPTS (очаквания точки по математически модел), което е очакваното количество. С други думи, лондончани се справят по-добре в таблицата, отколкото заслужават по отношение на качеството на играта. Така че спадът в последните няколко кръга е логичен, рано или късно реалността трябваше да започне корелацията с математическия модел.

2. Така или иначе, това е най-добрият сезон на Арсенал от много години насам и отборът на Микел Артета със сигурност няма да падне под второто място. Последният път, когато Артилеристите завършиха в топ 2, беше през сезон 2015/16, шампионската година на Лестър. Само че тогава Арсенал събра 71 точки, а сега вече има 75.

3. В настоящото първенство Арсенал може да събере около 86 точки (проста аритметична пропорция, закръглена надолу). За да стане ясно колко готино е това, ще ви дам следните цифри: през XXI век (т.е. от сезон 2000/01 насам) "артилеристите" са печелили повече от 80 точки само четири пъти - през шампионските сезони 2002 (87) и 2004 (90), а също и през 2005 (83) и 2008 (83). Чисто теоретично сега има шанс да се повтори най-добрият резултат, показан от легендарните "Непобедими" на Арсен Венгер.

Нещо повече, с 86 точки Арсенал щеше да спечели титлата на Англия през 2001, 2003, 2011 и 2016 г., а през 2010, 2014 и 2021 г. щеше да се наложи да броим и головата разлика: в тези сезони спечелилите титлата Челси и Ман Сити също имат 86 пункта.

4. Така че не Арсенал се е провалил на финалната линия, а просто Сити е толкова силен и стабилен. В предишните шест години под ръководството на Гуардиола Гражданите не успяха да достигнат границата от 80 точки само веднъж, в първата година на испанеца, но три пъти преодоляха границата от 90 пункта и веднъж, през 2018 г., достигнаха 100.

5. Що се отнася до приказките, че Арсенал може да няма такъв шанс, това са спекулации и словоблудство. Никой не може да знае това. Може би това е историята на Ливърпул - 2014 г., който изпусна титлата с препъването на Стивън Джерард, и след това полетя надолу. Или пък това може да е историята на Ливърпул - 2019, които през онзи сезон бяха със седем точки пред Сити, позволиха си да ги настигнат, завършиха втори, но въпреки това станаха шампиони през следващата година.

Като се има предвид, че Арсенал е млад и прогресиращ отбор, вторият вариант е някак по-близък. Но това са спекулации. Засега можем да заявим, че настоящият състав на Манчестър Сити е един от най-доминиращите отбори в историята на Висшата лига. Ако не се случи нищо извънредно и Сити стигне до титлата, това ще бъде петата им за последните шест години (и трета поредна).

Случаят не е уникален: съседите Ман Юнайтед имат същата серия - пет титли от 1996 до 2001 г., включително три поредни (1999-2001 г.). Юнайтед има и две серии от четири титли за пет години в сравнително кратък период от време - 1993-1997 г. и 1999-2003 г.

Във все още старата Първа дивизия Ливърпул доминира през втората половина на 70-те и 80-те години. Там също има пет шампионски титли за шест години (1979-1984 г.) и, подобно на Ман Юнайтед, два пъти по четири титли за пет години (1976-1980 г., 1982-1986 г.).

Но тези състави на Ливърпул на Бил Шенкли/Боб Пейсли и Юнайтед на Алекс Фъргюсън по принцип са едни от най-великите династични отбори в историята на английския футбол, а сега Сити на Пеп Гуардиола официално е сред легендите.

Това е готино, но има и един нюанс. През последното десетилетие бяхме свидетели на това как големите европейски лиги се доминират от един отбор. ПСЖ във Франция, Ювентус в Италия, Байерн в Германия взимат титла след титла. И това не се харесваше особено на никого - всеки иска конкуренция и интрига, докато доминацията на един отбор е уморителна.

В крайна сметка е тривиално по-трудно да се продаде на зрителя, а това е основната цел на всяка спортна организация. Кой иска да гледа как Байерн завоюва златните медали за десети пореден път или да гледа серията СКА - ЦСКА за петнадесети пореден път, както се случва в КХЛ (б.а. - Континенталната хокейна лига)?

Сега изглежда, че нещо подобно започва да се случва и в Премиършип. Шест титли за седем години и четири поредни все още никой в Англия не е взимал, но ако се опитате да прогнозирате следващия сезон, Сити има добри шансове да го направи. Не само заради собствената си сила, но и заради много вероятната липса на сериозна конкуренция.

Да, Арсенал може да остане на това ниво и дори да го повиши. Да, Ерик тен Хаг върши добра работа в Манчестър Юнайтед, но има несигурност относно бъдещето на клуба (продаден или не, очевидно не) и съответно относно управленското звено и трансферния бюджет за лятото.

Ливърпул? Червените се нуждаят от реконструкция, дори Юрген Клоп го казва, но вероятното отсъствие на Шампионската лига и парите от нея вероятно ще коригират сериозно трансферните планове за лятото.

Джуд Белингам със сигурност не може да бъде очакван в Мърсисайд.

Тотнъм? Без треньор, без спортен директор и без визия за бъдещето.

Челси? Без коментар.

Нюкасъл? Еди Хау е страхотен, но е твърде рано да се стреля към титлата.

В крайна сметка основният съперник на Сити може да се окаже самата английска Висша лига. Става дума за обвиненията на клуба в нарушаване на финансовия феърплей, които избухнаха в края на януари. Не е ясно колко време ще отнеме производството, а диапазонът на възможните наказания е широк - от парична санкция до изпадане. Съществува и възможността за отнемане на точки. Това е доста добър начин да се възроди интригата.