Първи скандал със Северна Македония : Отказахме да честваме заедно Гоце

Скопие иска да почетем революционера на деня, в който комунистите са им предали костите му - 07.10

Новини
20:22 - 10 Юни 2019
5091
Първи скандал със Северна Македония: Отказахме да честваме заедно Гоце

Първата съседска драма между България и новопокръстената република Северна Македония вече е факт. Личността на Гоце Делчев и почитането на паметта му се оказаха препъни камък в днешните преговори на специално назначената междуправителствена комисия.

Външният ни министър Екатерина Захариева отхвърли като "неприемлива" идеята за общо решение, споменато при срещата ѝ със северномакедонския й колега Никола Димитров в София. Вече споменаваната дата 7 октомври за съвместно честване "няма как да бъде приета", но все пак двете страни работят по целта комисията да постигне напредък.

Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов обяви вчера, че Северна Македония предлага денят, в който костите на Гоце Делчев са предадени от комунистическата власт в София на Скопие (7 октомври), да се отбелязва като общ празник, вместо това да стане с рождението и смъртта. Каракачанов определи идеята като "откровена подигравка" и обвърза решаването на историческите въпроси с европейската перспектива на Северна Македония.

Няма българин, който би приел да се отдава почит на Гоце Делчев на 7 октомври, заяви и Захариева. Попитана дали трябва да се блокира евроатлантическата интеграция на Северна Македония заради подобна тема, тя каза: "По отношение на започване на преговори за членство в ЕС в тяхното споразумение за асоцииране има задължение за добросъседски отношения и в частта на историята." Същевременно "България ще продължи да подкрепя Северна Македония - ратифицирахме вече протокола за съюзничество в НАТО". Тя има предвид ратифицирания документ, който всяка една от членките на Алианса трябва да одобри в националния си парламент, за да може Скопие да се присъедини към отбранителния съюз.

Димитров от своя страна каза, че "ако Гоце Делчев беше жив, нямаше да е много доволен от разделението, което се случва около името му". Първият дипломат на Скопие заяви, че делото на Гоце Делчев може да е "мостът... между това, което е било, и това, което България и Северна Македония имат днес".