Първи случаи на Омикрон в Русия

България може да спре полетите до Москва

Русия
16:58 - 06 Декември 2021
1376
Първи случаи на Омикрон в Русия

В Русия в понеделник бяха регистрирани първите официални два случая на новият щам Омикрон на коронавируса, информира ТАСС. Става дума за пътници, пристигнали от ЮАР, чиито ПЦР тестове се оказали положителни, а резултатите от ееквенирането на генома показали, че те са заразени с Омикрон, се казва в съобщение на Централния изследователски институт по епидемиология на Роспотребнадзор.

Според ведомството, положителен тест за „Ковид-19“ са дали общо 10 от пътниците, пристигнали от Южна Африка. В момента експертите идентифицират щамовете. На 26 ноември Световната здравна организация (СЗО) обозначи щама на коронавирус B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката буква Омикрон. СЗО заяви в изявление, че видът "има голям брой мутации, някои от които са тревожни", тъй като може да повлияе на ефективността на ваксините. По предварителни данни щамът има повишена способност за разпространение.

Новината за първите случаи на Омикрон в Русия пораждат въпроса относно самолетните полети между София и Москва. Според заповед на здравния ни министър Стойчо Кацаров, която влезе в сила от 1 декември т.г., в червената зона за полети влизат страните, в които се разпространява новият щам. На този етап въздушните връзки между двете страни не са спрени, но, ако Омикронът набере скорост на разпространение в Русия, то тя може да попадне в черния списък на здравното ни министерство, уточняват експерти.