Първите американци бяха евакуирани днес от Газа

Новини
20:39 - 01 Ноември 2023
1873
Първите американци бяха евакуирани днес от Газа

Американският президент Джо Байдън съобщи, че сред евакуираните днес от ивицата Газа има американски граждани, и заяви, че "очаква още евакуирани през следващите дни", предаде Франс прес.

Байдън, който в публикацията си в социалната мрежа "Екс" не уточни броя на евакуираните американци, посочи, че благодарение на "водещата роля" на САЩ "ранените палестинци и чуждестранните граждани" са успели да напуснат анклава, бягайки от войната между Израел и "Хамас".

Най-малко 320 души с чужди паспорти и няколко ранени палестинци са успели днес да се евакуират от палестинския анклав в Египет през граничния пункт "Рафах", казаха трима египетски източници и един палестински служител, цитирани от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че това са първите евакуирани, които са успели да се възползват от сделката, договорена с посредничеството на Катар, предава БТА.

Според условията на сделката сключена между Египет, Израел и "Хамас", 81 ранени и първоначална група от 500 души с чужди паспорти се очаква да напуснат анклава през следващите няколко дни, казаха източници пред Ройтерс.