Първите машини за гласуване идват в сряда

Политика
23:22 - 07 Февруари 2021
2749
Първите машини за гласуване идват в сряда

Първата партида от машините, с които ще се гласува на парламентарните избори на 4 април, се очаква да пристигне в сряда.

Според офертата на “Сиела Норма”, която спечели обявената от ЦИК процедура за покупка на 9600 машини за гласуване, на 10 февруари 300 от устройствата вече ще са в България. Следващата пратка трябва да дойде до края на месеца, като се очаква тя да е от още 5700 машини. Третата и последна пратка трябва да е налична в началото на март, пише "24 часа".

Машините струват близо 36 млн. лв. без ДДС. Офертата на “Сиела Норма” бе с 1000 лв. по-ниска от тази на “Лекс. БГ”, които предложиха да доставят устройствата на максималната допустима цена, определена от ЦИК - 36 млн. лв. без ДДС.

Според изискванията на ЦИК те трябва да могат да се изпозлват за всички видове избори, за които Изборният кодекс предвижда машинно гласуване - парламентарни, президентски и за български представители в Европейския парламент.

След пристигането на първата партида у нас се очаква държавната агенция “Електронно управление” съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология да стартират процеса по удостоверяване на съответствието на доставения тип технически устройства за машинно гласуване с изискванията по Изборния кодекс и тези на техническата спецификация по методика, разработена от тях.

Иначе ЦИК вече одобри предложената от държавата складова база, в която ще се съхраняват машините. Те ще се охраняват от МВР.

В изборния ден в големите секции избирателите ще имат право да решат как да подадат своя глас - с традиционната хартиена бюлетина или машинно.