Първите масови дефибрилатори пристигнаха в Пловдив

8 апарата ще бъдат поставени на ключови места в града

Новини
15:50 - 16 Октомври 2020
1167
Първите масови дефибрилатори пристигнаха в Пловдив

Първите дефибрилатори за масово ползване у нас вече са в Пловдив, където ще бъдат разпределени на 8 ключови места с най-сериозен човекопоток. Новината потвърди председателят на Фондация „Първите три минути“ - Марияна Милушева, а коментар по темата направи кардиологът доц. Кирил Карамфилов в предаването „Социална мрежа“.

„8 апарата ще бъдат разположени в Пловдив. Очакваме скоро и в София да бъдат разположени външни дефибрилатори. Първоначално те ще са на новите метростанции и след това на други ключови места“, каза Милушева.

Статистиката показва, че шансовете за живот на хора, изпаднали в безсъзнание или друг тип проблем на сърдечно-съдовата система, се увеличават с до 55%, ако има кой да реагира адекватно в рамките на първите 3 минути. Именно това е и причината за името на въпросната фондация.

„На година можем да спасим над 200 хил. човешки живота с помощта на обществените дефибрилатори“, каза доц. Карамфилов по повод статистиките на база местата, където вече подобна практика действа.

Ще има и информационна кампания в интернет, чрез която хората ще се запознаят как и кога да използват дефибрилаторите, за да могат да оказват навременна помощ.

„Трябва да променим доста неща от начина си на живот. Ние сме в челните места по детско тютюнопушене, затлъстяване и ранен диабет. Не се храним здравословно, не се движим“, каза кардиологът по повод високата смъртност от COVID-19, която се наблюдава у нас.

Той защити и тезата за носенето на маски, като се позова на публикация в медицинския журнал Nature, където с нагледни примери се доказват позитивните ефекти в борбата с пандемията. “Например, двама фризьори, които са носили маски в салона си, а вкъщи не са, у дома всички са били болни, а всички тествани от посетителите в салона са били здрави.

В Монголия в началото на пандемията е имало задължително носене на маски и тогава не са регистрирани нови случаи на коронавирусна инфекция. Има и още редица такива научни примери, представени по достъпен начин“, каза Кирил Карамфилов.