Първият етажен квартален паркинг в София отваря в понеделник

Той се намира в район „Надежда"

Новини
21:53 - 27 Октомври 2023
6835
Първият етажен квартален паркинг в София отваря в понеделник

От 25 октомври вече има удостоверение за ползване на етажния паркинг в столичния район "Надежда". Очаква се включването на електричеството и от следващата седмица паркингът ще започне работа. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова, която направи проверка на строежа на паркинга.

Напълно готов е първият етажен квартален паркинг в район “Надежда”, а възможностите са му големи - четириетажен за 310 автомобила, над 40 места за зареждане на електромобили, места за хора с увреждания, асансьори и малък парк, който ще може да се ползва със свободен достъп през деня, а вечер ще се заключва, когато се застъпва охрана. Има и постоянно видеонаблюдение, посочи Фандъкова.

Това е проект, който беше подготвен и изпълнен от общинското дружество "Софийски  имоти", посочи кметът. Тя допълни, че са превърнали дружеството в един добър инвеститор и стопанин, защото първо са инвестирали в парк “Възраждане”, аквапаркът също се стопанисва от тях, както и Минералната банята в Банкя. Средствата са осигурени както от собствени средства на дружеството, така и по финансовия инструмент от Министерство на регионалното развитие с нисколихвен дългосрочен заем, който ще се изплаща от приходите, обясни Фандъкова. Има възможност за почасово паркиране, както и за дългосрочно.

Димитър Шивачев, изпълнителен директор на общинско дружество "Софийски имоти" ЕАД, обясни, че не се налага да карат хората да паркират на паркинга, защото интересът е много голям, вече 70% от закритите места са заети от абонати, посочи още Шивачев. Той допълни, че повечето сгради нямат предвидени гаражи и се надява паркингът да запълни тази листа.

По думите му ще бъде полезно и стимулирането на електрически автомобили, защото има налични 40 броя зарядни станции, които ще помогнат в тази перспектива. Шивачев обясни, че за бъдеще обмислят и добавянето на фотоволтаици. Той обясни, че месечният абонамент за открито място е 90 лв., а за покрито -100 лв. Шивачев допълни, че има възможност да се дават под наем и места със зарядни станции, които са на 120 лв. месечна цена. Строежът на паркингът е отнел 10 месеца и половина.