Първият хеликоптер за спешна помощ у нас идва на 15 декември

Първоначално хангарите, където ще са базирани тези хеликоптери, са в Долна Митрополия и „Враждебна", обяви здравният министър Асен Меджидиев

Новини
13:30 - 04 Март 2023
2329
Първият хеликоптер за спешна помощ у нас идва на 15 декември

Първият от общо шест хеликоптера, които България ще получи по договора с италиански производител, за да сформира спешната си помощ по въздуха, ще бъде получен на 15-и декември. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред БНТ.

„Това са усилия на цялото правителство и наистина ще имаме спешна помощ по въздуха, която ще е напълно безплатна за всички българи", допълни здравният министър и изрази надежда до два месеца властите да са готови и с обучението на медицинските екипи.

Италианските хеликоптери ще се получат по Плана за възстановяване и устойчивост. Планира се и допълнителен лизинг и още през летните месеци ще дойдат два други хеликоптера, които ще са с екипи, пилоти и техници и тази помощ ще стартира още през лятото, подчерта министърът. Уточняват се и площадките, на които ще кацат тези машини.

„Първоначално хангарите, където ще са базирани тези хеликоптери, са в Долна Митрополия и „Враждебна". Отделно във всички големи болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане. Ще има и Национален координационен център за полетите, уточнен е и е към Министерството на здравеопазването", обясни Меджидиев.

Специален координационен център ще решава дали пациент да бъде транспортиран с хеликоптера. В него ще дежурят лекари на високо ниво, и хора от МО, които ще решават откъде ще тръгне и къде ще кацне хеликоптера, допълни министърът.

Най-важен в този момент е златният първи час - не само пациентът да бъде транспортиран, но и екипът, който ще го поеме в болницата, да може да реагира адекватно, допълни Меджидиев.

Всички шест хеликоптера ще бъдат доставени до 2025 г., уточни служебният здравен министър.