Първият: Карлос Алкарас се класира за финала на АТР

Спорт
16:15 - 17 Юли 2023
2188
Първият: Карлос Алкарас се класира за финала на АТР

Испанецът Карлос Алкарас e първият тенисист през настоящия сезон, който събра достатъчно точки, за да се класира за финалния турнир на Асоциацията на тенисистите професионалисти (АТР), съобщиха от организацията.

В неделя Алкарас спечели титлата на "Уимбълдън", побеждавайки на финала сръбската звезда Новак Джокович и запази първото място в ранглистата на АТР.

20-годишният испанец спечели шест турнира този сезон. Той събра 6675 точки и се класира за финалите в Торино за втора поредна година. Алкарас не успя да участва в надпреварата през миналия сезон заради контузия.

Новак Джокович заема второ място в шампионската ранглиста с 5945 точки и има големи шансове да бъде сред участниците във Финалния турнир на АТР.

Той спечели два турнира от Големия шлем този сезон - Откритото първенство на Австралия и "Ролан гарос".

Руснакът Даниил Медведев е трети с 5120 точки. Четвъртата позиция разделят Стефанос Циципас (Гърция) и  Яник Синер (Италия) с по 3175 точки.  Шампионът от 2017 година Григор Димитров в момента е на 20-ото място с актив от 1195 точки - на 1055 от осмия в момента Каспер Рууд.

Финалният АТР турнир ще се проведе от 12 до 19 ноември в Торино (Италия). Осемте тенисисти с най-много точки през сезона участват в последното състезание за годината. Шампион от миналата година е Новак Джокович.