Първо в Lupa.bg : 5 милиона българи сменят лични карти през ноември

Новини
18:50 - 16 Август 2019
28527
Първо в Lupa.bg: 5 милиона българи сменят лични карти през ноември

Около 5 милиона българи ще трябва да сменят личните си карти в най-бързи срокове заради безпрецедентната кибератака срещу НАП, научи Lupa.bg от високопоставен свой източник в Министерството на вътрешните работи.

Въпреки уверенията на ръководството на НАП, че няма да се наложи посевместна подмяна на лични документи след пробива в системата й, довел до изтичане на лични данни на милиони българи, проблемът е гигантски, уверява източникът ни. Според думите му, било взето решение на най-високо ниво подмяната на лични документи да стартира кампанийно през ноември месец, за да не бъде предизвикана паника в обществото. Отделно от това от Дирекция „Български документи за самоличност” към МВР нямали готовност да се справят с масовата подмяна на личните карти през лятото. За да не се стигне до невиждан хаос в отпускарските месеци, е предвидено подмяната на личните документи да бъде обявена тази есен, след провеждане на местните избори, които са насрочени за 27 октомври.

Обвиняеми за хакерската атака срещу системата на НАП са босът на фирмата за киберсигурност „Тад груп” Иван Тодоров и служителите от компанията му Кристиян Бойков и Георги Янков. Те бяха арестувани в края на юли, седмици след като стана известно, че са успели да хакнат компютърната система на НАП.

Босът на "Тад Груп" Иван Тодоров е обвинен като тартор на организирата група за кибертероризъм, хакнала НАП

Щетите, нанесени от триото, са за десетки милиони левове. Засега не е известно кой ще поеме разходите по подмяната на личните документи, но е почти сигурно, че всеки българин сам ще трябва да брои минимум по 18 лева за смяната на лична карта. Стандартната процедура за смяна на документ е до 30 работни дни и струва 18 лева. Експресната услуга за смяна на лична карта е 90 лева за срок от 24 часа.