Първо в Lupa.bg: 50 висши бесепари искат оставката на Нинова

Новини
17:31 - 15 Ноември 2019
7811
Първо в Lupa.bg: 50 висши бесепари искат оставката на Нинова

50 членове на Националния съвет на БСП заведоха доклад с нов прочит, доста по-различен от заявения от ръководството, за резултатите на левицата за местните избори и поискаха оставката на лидера Корнелия Нинова.  

В документа, под който са се подписали ключови фигури от пленума като Сергей Станишев, Атанас Мерджанов, Ангел Найденов, Георги Пирински, Валери Жаблянов, Борислав Гуцанов, пише, че БСП не просто не разширява влиянието си, както твърди Нинова след Местни избори 2019 г., но вместо това се свива, капсулира и не привлича нови избиратели, а за сметка на това отказва голяма част от старите. 

"Успя ли БСП да събуди активните, младите, хората с позиции, апатичните, да даде надежда на отчаяните и кураж на сплашените? Успя ли да спечели доверието на омерзените и да мотивира недоволните? Превърнахме ли този психологически ресурс в политическа енергия и политически резултат? Убедихме ли обществото, че ние сме алтернативата за по-добро бъдеще на България? Превърнахме ли се в лице на промяната? Разширихме ли своето влияние в местната власт? Отговорът е „не”, пише в доклада, заведен днес в централата на "Позитано" 20. 

От резултатите от вота ставало ясно, че твърденията на Нинова за завръщане на БСП на картата на местната власт, са кухи и не отговарят на истината. Положилите парафите под доклада членове на НС вадят и статистика, доказваща техния прочит: 

"БСП загуби трети поредни избори в последните 4 години. Продължава спад в подкрепата на всеки един от тези избори. 955 000 на парламентарните избори 2017 г., 474 000 на европейските избори 2019 г., до 433 367 на местните избори 2019 г. Това е устойчива низходяща тенденция на спад в доверието към БСП, дължащ се на целенасочено подменяния характер на партията от демократична към авторитарна, от лява към популистка и консервативна; на грубото погазване на Устава и вътрешните правила, на силовото налагане на кандидати за кметове и листи за общински съветници". Тежката констатация се допълва от заложени ниски изборни цели на ръководството на БСП, като дори те не са били изпълнени. И призовават в неделя на заседанието на пленума да се каже истината за резултатите от вота.

Сред критиките им са и факти като това, че много от кандидатите на левицата са били оставени на произвола, да се борят за местата си за кметските столове и в общинския съвет сами, а други не са получили политическа подкрепа тогава, когато са били подложени на репресии. Нещо повече, те констатират, че национална кампания изобщо е липсвала, а цялата платформа е била само на хартия и по места не се е прилагала. 

"През 2015 г., след съвместното управление с ДПС в кабинета Орешарски, имаме 60 кмета и 930 съветника. Сега имаме 58 кмета на общини, от които 27 са издигнати от БСП, а останалите 31 са кандидати на местни коалиции, инициативни комитети или други партии, подкрепени от БСП. 6 от тези 32 кмета (Белица, Сатовча, Белоградчик, Гълъбово, Макреш) са издигнати от ДПС, подкрепени от нас или сме в местна коалиция с ДПС (Девин). На местния вот тази година БСП спечели 1006 съветника. За сравнение ДПС отчитат 47 кмета и 916 съветника.

Вместо увеличаване географията на присъствието на БСП тя се сви още повече:

През 2019 г. БСП няма нито един кмет на община в 7 области – Варна, Враца, Силистра, Сливен, Хасково, Кърджали и Стара Загора, където кметът на Гълъбово е издигнат от МК ДПС (Български социалдемократи, БДЦ), подкрепен от БСП; населението на тези 7 области (общо) е 1 626 937  души.

В други 7 области БСП има по един кмет на община – Бургас, Габрово, Разград, Русе, Търговище, Шумен и Смолян (кметът на Девин е издигнат от местна коалиция с ДПС); населението на тези 7 области (общо) е 1 238 873 души.

В тези 14 области с население общо 2 865 810 души (при население на страната под 7 млн.) БСП няма реално, осезаемо представителство и влияние. Увеличението на общинските съветници 2015–2019 г. е със 76 души (1006 общински съветника), при заявена цел – 1200.

В абсолютни цифри БСП има едва 43 376 гласа повече от 2015 г. От тях гласовете в София и Русе са 41 380 гласа. В 25 общини нямаме съветници. В 23 общини имаме по един съветник. В 57 общини имаме по двама съветници. От 2930 села, които избират кметове имаме под 300 избрани кмета, което е около 10% от избраните кметове на населени места. Има села, където регистрираме рекордно ниски резултати - в село Доктор Йосифово, област Монтана, например, БСП има само ЕДИН глас. В 10 областни града БСП е трета политическа сила: Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Хасково, Разград, Търговище, Добрич. В 18 области града БСП е втора политическа сила: Перник, Кюстендил, Враца, София, Пловдив, Ловеч, Плевен, Габрово, Стара Загора, Русе, Силистра, Сливен, Шумен, Велико Търново, Ямбол, Бургас, Варна", цитират в доклада опозиционерите на Нинова по официални данни на ЦИК и ОИК. 

Те намират промяната, рекламирана и декламирана от шефката на партията за подмяна и я винят за това, че визиите за промяна са изчезнали по места и цялостната платформа "Визия за България" си е останала не къде да е, а в Габрово. 

Освен това на "Позитано" 20 не са взели под внимание и 64 подписа на членове на пленума за напрежението преди местния вот във Варна, Сандански, Симитли и в други проблемни организации в страната. А изборните резултати там са се доказали катастрофални.

И предвид всичко, изложено в доклада им пред централата на БСП, подписалите се категорично смятат, че така парламентарни избори не се печелят. 

Ето кой иска оставката на цялото ръководство на Столетницата: 

1.      Емил Райнов

2.      Чавдар Георгиев

3.      Емил Костадинов

4.      Пламен Младенов

5.      Атанас Мерджанов

6.      Ана Пиринска

7.      Димитър Здравков

8.      Георги Божинов

9.      Юрий Асланов

10.  Валери Жаблянов

11.  Красимир Янков

12.  Катя Николова

13.  Велислава Дърева

14.  Сергей Станишев

15.  Антон Кутев

16.  Георги Пирински

17.  Георги Юруков

18.  Димитър Дъбов

19.  Михаил Миков

20.  Борислав Гуцанов

21.  Радо Илиевски

22.  Божидар Йотов

23.  Наско Анастасов

24.  Захари Захариев

25.  Жори Алексиев

26.  Юлиян Гошев

27.  Цветелина Дочева

28.  Явор Гечев

29.  Лъчезар Костов

30.  Силвия Първановска

31.  Венцислав Василев

32.  Апостол Димитров

33.  Светла Такева

34.  Мая Шишкова

35.  Румен Банков

36.  Атанас Пъдев

37.  Борис Цветков

38.  Димитър Генчев

39.  Катерина Янчева

40.  Ангел Найденов

41.  Лало Кирилов

42.  Дора Янкова

43.  Георги Гергов

44.  Атанас Петков

45.  Любомир Паунов

46.  Георги Търновалийски

47.  Галин Дурев

48.  Димитър Б. Здравков

49.  Атанас Телчаров

50.  Румяна Сидерова