Първо в Lupa.bg: Агент Китин на Първо главно на ДС посредничи за Божков пред Москва

Собственикът на Левски до ден днешен бил пръв приятел с топ разузнавачите на Кремъл

Крими
13:40 - 13 Февруари 2020
15186
Първо в Lupa.bg: Агент Китин на Първо главно на ДС посредничи за Божков пред Москва

Собственикът на Левски Георги Попов, сочен за топлата връзка между шефа на руското разузнаване Сергей Наришкин и топ съдружника му Васил Божков, до ден днешен е пръв приятел с редица руски разведки, научи Lupa.bg.

Справка в Комисията по разкриване на досиетата на бившата Държавна сигурност разкрива, че Попов има богато минало на агент на Първо главно управление и е бил вербуван по две линии - като разузнавач до 1988 г., а след това до демократичните промени е бил нещатен сътрудник.

Агент Китин, какъвто е псевдонимът му, е разкрит за пръв път през 2013 г. от комисията като бивш член на Надзорния съвет на Централна кооперативна банка. Из футболните среди се говори от повече от десетилетие, че дясната ръка на Божков Попов е чест гост на приеми, рождени дни и други лични празници на топ руски разузнавачи и че у нас продължавал да слухти в полза на Москва, благодарение на ДС-познанията и прийомите си, ползвани от него като агент на ПГУ. Следващите два пъти, в които Китин е разкрит и досието му отворено, са били по повод участието му в Съвета на директорите на "Реал Финанс" АД и като звено в контролните органи на Българската федерация по джудо, отново по линия на ЦКБ, през 2017 г. 

Тази сутрин медиите у нас и в Обединените арабски емирства гръмнаха с новината, че шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин е посетил лично емира, за да лобира за освобождаването на Божков от ареста в Абу Даби.