Първо в Lupa.bg: Агент Майстора ли активира Руди Василев?

Александър Маринов беше в тесни контакти с мафиотския бос Васил Илиев, заради което е наричан "Висаджийския социолог"

Политика
22:37 - 25 Май 2023
16368
Първо в Lupa.bg: Агент Майстора ли активира Руди Василев?

Зад типичното ченгеджийско мероприятие - компроматите на Радостин Василев, целящи да осуетят съставяне на правителство мнозина провидяха дългата ръка на ДС. Според източници от "Продължаваме промяната" планът е роден от шефа на президентския мозъчен тръст Александър Маринов, известен като агент Майстора на ДС.

Социологът беше в тесни контакти и с мафиотския бос Васил Илиев, заради което е наричан "висаджийския социолог". Според собствените му признания той е последният човек, видял жив Васил Илиев преди да бъде показно разстрелян през 1995 г. Две години по-късно - през 1997 г., Маринов бе издигнат като независим кандидат за кмет в Кюстендил, а щабът му се намираше в офиса на ВИС-2.

Междувременно стана ясно, че Александър Маринов има и друго прозвище - агентурното му име като агент на комунистическата Държавна сигурност - "Майстора".

След поредица от провалени опити за политическа реализация извън БСП, от която бе депутат в два парламента, Маринов се оттегли в научните среди и се захвана с коментарна дейност. В момента, освен шеф на Стратегическия съвет към президента, развива активна анализаторска дейност.

За политическата кариера на Майстора покрай Румен Радев се заговори още когато Иво Христов изненадващо напусна поста на шеф на кабинета на държавния глава. Слуховете гласяха, че Маринов вече коли и беси на "Дондуков".