Първо в Lupa.bg: Ахмед Доган проговори

"Хора, които продадоха и разграбиха държавата, искат да си измият ръцете с ДПС и неговия лидер", казва почетният председател на ДПС

Новини
19:08 - 07 Август 2020
11222
Първо в Lupa.bg: Ахмед Доган проговори

Пресцентърът на ДПС изненадващо публикува днес на фейсбук страницата си изказване на почетния председател Ахмед Доган. Оказа се, че това е негова програмна, но стара реч. Моментът за бъркане в архива на движението идва в деня, в който полицията разчисти палатковите лагери на протестиращите в няколко градове на страната, което вероятно е многозначителен намек.

На 27 юли, само преди две седмици, във време на протести, пресцентърът на ДПС публикува друга ретро реплика на лидера си, изречена през 2009 г.: "За мен най-страшното нещо в нашия политически живот е мутризацията на политиката!"

Днес, 7 август 2020 г., пресцентърът на ДПС ни припомня изказване на Ахмед Доган от Националната конференция на партията от 12 декември 2009 г. Ето какво се казва в него:

"Пътят продължава и може би най-трудното тепърва предстои. В проекта за развитие на ДПС не беше заложено утвърждаването му като лидерска партия. Но, за съжаление, това е политически факт. Никога не съм си представял дори, че само с едно изкарано от контекста изречение ще променя парламентарния вот на други партии.

Като лидер на ДПС се превърнах в политически гръмоотвод на всички негативни явления и процеси в страната. Когато кажа нещо съм виновен по правило, когато мълча, съм още по-виновен. А основната тенденция от последните две години е, че лидерът на ДПС следва да бъде виновен за целия преход.

Хора, които продадоха и разграбиха държавата искат да си измият ръцете с ДПС и неговия лидер. Всички знаете, че съм философ по природа, либерал по душа и боец - демократ по характер. И никой не може да ме стресне", пише Доган.

„И в този ред на мисли, пред мен стои много важен казус: или аз съм априори неудобен за всички режими, или мишоците в политическата система са твърде много, както и в живота. Идеята за ДПС е 25 години от живота ми и не съжалявам, че го създадох и му се отдадох. Напротив, осъзнах, че принципите на идентичността имат силата на природен закон, за което ви благодаря".

И още от тезите на Ахмед Доган, публикувани многозначително на страницата на ДПС във Фейсбук:

"Убеден съм, че обществото има нужда от политически катарзис и то трябва да го преживее. Естествено този процес е свързан с предстоящата пълзяща криза по всички направления: управление, бизнес, ценности, политически елит, медия и модели на поведение...

Но този етап е необходим и пътят трябва да се извърви. България трябва да знае какво трябва да направи, и какво да очаква. Останалото е работа на политиците.

И, накрая, ми позволете да се обърна в личен план към всички вас. ДПС се превърна в "кръвна група", "код", матрица...и визия за бъдещето...

Пожелавам ви от все сърце да приличате на себе си, въпреки промените, които правите в себе си. Дори ако се наложи да възкръсвате, за да бъдете същите!".

Не става ясно защо точно сега на страницата във Фейсбук на ДПС се публикуват точно тези мисли на Ахмед Доган. Откакто са избухнали протестите срещу властта - вече цял месец, почетният председател на ДПС не е правил публично изявление, освен пред активисти на движението, дошли да защитят летния му сарай в "Росенец".