Първо в Lupa.bg: Андрей и Кънчо продали "Галъп" за 1,2 милиона лева

Двойката социолози първоначално поискала 2 000 000 за марката, пазарлъкът бил дълъг и напоителен

Политика
12:00 - 16 Август 2024
2846
Първо в Lupa.bg: Андрей и Кънчо продали "Галъп" за 1,2 милиона лева

Не твърде впечатляващата сума от 1 200 000 лева са прибрали Андрей Райчев и Кънчо Стойчев от продажбата на агенция "Галъп интернешънъл", научи Lupa.bg от сигурен източник. Бизнескръгът около юристите Борислав Цеков и Петър Кичашки водил дълги преговори с ветераните на родната социология, известни като "Кънчовците", преди да си стиснат ръцете и да узаконят делката.

Първоначално Стойчев и Райчев поискали почти двойно по-голяма сума - 2 млн. лева. Кандидат-купувачите поискали одит на компанията, който показал, че "Галъп" няма никакви материални активи и дори офисът на агенцията е под наем. Така само за марката те дали оферта за 1 млн., който след пазарлък станал милион и 200 бона и сделката била сключена.

Други важни детайли около покупко-продажбата на "Галъп интернешънъл Болкан" остават забулени в тайна, най-вече произходът на средствата. Твърдението на Кичашки и Цеков е, че са финансирали придобиването на социологическата агенция с приходите си от рециклиращата индустрия.

Петър Кичашки има частен бизнес и едновременно бори дискриминацията от квотата на Румен Радев

И докато доходите на Борислав Цеков тънат в данъчно-осигурителната тайна, тези на Петър Кичашки са публични, защото като член на Комисията за защита от дискриминация той ги декларира всяка година.

Кичашки печели по около 400 000 лв годишно. Последната му имуществена декларация пред Комисията за противодействие на корупцията е от 2023 година. Данните показват, че той печели крупни суми и от частния си бизнес, и докато се труди за държавата. Юристът е изпълнителен директор на Института за модерна политика. От 2017 години е член на Комисията за защита от дискриминацията от квотата на президента Румен Радев, чийто правен съветник в онзи момент бе Борислав Цеков.