Първо в Lupa.bg: Автокрадецът Перо убит от хора на Йоско Костинбродския?

МВР нищи мистериозната смърт на легендарния джамбазин от Поморие, очистили го на ловен излет в Странджа планина

Актуални новини
12:21 - 14 Юли 2019
50578
Първо в Lupa.bg: Автокрадецът Перо убит от хора на Йоско Костинбродския?

Кражба на скъпоструваща механизизирана строителна техника вероятно стои в дъното на мистериозната смърт на легендарния автокрадец от Поморие Пламен Стаматов – Перо. В петък трупът на 47-годишния джамбазин бе открит с огнестрелна рана в главата в гориста местност в Странджа планина в района на Средец.

Топ криминалисти на МВР, командировани от София, са се включили в разследването на полицията в Бургас, но на този етап ченгетата отказват всякаква информация, позовавайки се на следствена тайна. От оскъдните данни, предоставени от МВР е известно, че още преди седмица майката на Перо е подала сигнал за изчезването му. Според думите на родителката, нейния син отпрашил на незаконен лов за глигани в Странджа планина и повече не се върнал. 47-годишния автокрадец е видян за последно във вторник следобед в района на популярното заведение „Скандал“ в Поморие.

Според разказите на очевидци от приятелския кръг на Стаматов, той им се оплакал че е бил следен от черен автомобил „Опел“със софийска регистрация. Возилото се издирва от полицията. Напълно възможно е обаче тази следа да се окаже фалшива, допускат от МВР.

Според мълвата в морския ъндърграунд, Пламен Стаматов – Перо, който краде автомобили от средата на 90-те години на миналия век и дълго време се ползваше с подкрепата на местния крими авторитет Янко Гюров – Поморийския, е бил част от престъпна банда за кражби на багери, камиони, трактори и други строителни и земеделски машини. Разказват, че през последната година Перо работил съвместно с костинбродската група на Борислав Ламбев и Делислав Кючека. Бандата, за която е публична тайна, че гравитира около издирвания от МВР за серия поръчкови убийства Йосиф Йосифов – Костинбродския, бе разбита само преди месец при спецакция на ГДБОП. Тогава, на 14 юни, десетки антимафиоти щурмуваха депо в Костинброд и откриха току що задигнат камион, както и разфасовани багери и трактори, обявени за откраднати в София през последните 2-3 месеца.

Разбитото преди месец от МВР депо за разфасоване на крадени камиони и багери в Костинброд, задигани от бандата на Ламбев и Кючека. Мълви се, че и убития онзи ден автокрадец от Поморие Пламен Стаматов - Перо е бил част от групата

Криминалистите твърдят, че групата на Кючека и Ламбев задига основно тежкотоварни возила, които разфасова и продава на части на черния пазар. Бандата е заподозряна, че стои зад кражби на строителни и земеделски машини на обща пазарна стойност близо 1 милион лева. Повечето от задържаните автоапаши от бандата на Ламбев и Кючека все още са в ареста. При акцията срещу групата от Костинброд Пламен Стаматов – Перо не е бил сред арестуваните, по това време той е бил в родния си град Поморие.

Представител на бургаския ъндъграунд коментира пред Lupa.bg, че версията, която се разпространява на улицата за убийството на Перо, е свързана именно с арестите на Борислав Ламбев и Делислав Кючека. „Всички говорят, че Перо е гръмнат от хората на Йоско Костинбродския, имал сериозни търкания с бившите си ортаци“, категоричен е източникът ни.

Издирвания за серия поръчкови убийства Йоско Костинбродския ръководел групата за кражби на камиони, трактори и багери от Костинброд. Това кара мнозина да подозират, че Перо е очистен от костинбродската банда

В Поморие разказват, че Пламен Стаматов – Перо се изнесъл от града преди 4-5 години и живеел в Испания, като се прибирал на морето само през лятото. В ъндърграунда обаче твърдят друго – че Стаматов вършеел през зимните месеци в София и когато реализирал няколко удара с кражби на камиони и трактори, отпрашвал към Испания.

47-годишния Пламен Стаматов е сред пионерите в кражбите на коли в Бургас и региона. В средата на 90-те на миналия век той бе стрелян от мутри от СИК, след като задигна лимузина на жената на Стоил Славов – Телето. Преди десетина години Перо похити и бронирано „Ауди“ на покойния вече руски баровец Денис Ершов и тогава се покри за няколко месеца, докато напрежението утихне. Перо е задържан многократно от МВР, но не е лежал никога в затвора с ефективна присъда.

Забележка: Водещата снимка към публикацията е от ареста на друг автокрадец - Павлин Петров - Пери