Първо в Lupa.bg: Българите в Австралия са се заразили в самолета

Общество
16:00 - 05 Март 2020
3909
Първо в Lupa.bg: Българите в Австралия са се заразили в самолета

Българите с доказан коронавирус в Австралия са се заразили в самолета. Те са пътували на 23 февруари с директен полет от Доха до Сидни (около 14 часа във въздуха) в "компанията" на болна жена на около 50 г., която се е връщала от една от най-тежко засегнатите от инфекцията страни - Иран.

Всички пасажери от този самолет са били подложени на карантина в продължение на 14 дни и са тествани за наличието на заразата.

Болната жена е проявила първите симптоми само няколко часа, след като е дала положителна проба и е била приета в болница 6 дни по-късно. Първоначално австралийските власти обявиха, че на CPR тест подлежат само онези, които са били в близост до нея на продължителния полет, но след няколко доказани коронавирусни носители, всички от борда на полет номер 908 са били проверени. 

До момента заразените австралийци са 50, от които 1 е в тежко състояние. Сред болните има и бебе - момченце само на няколко месеца. Два са смъртните случаи на континента, като там вече е установена и вътрешна епидемия - извън транзитните случаи.