Първо в Lupa.bg! Баневи карали шофьор да продаде имота им в "Бояна"

Новини
11:24 - 08 Януари 2020
2953
Първо в Lupa.bg! Баневи карали шофьор да продаде имота им в "Бояна"

Подсъдимият за данъчни престъпления Николай Банев назначил бивш свой шофьор и охранител на име Венцислав Генов като член на Съвета на директорите в завод в Костенец и за управител на своя фирма. Чрез него искал да продаде баровския си имот в "Бояна" на офшорка.

"Не върших нищо там, само подписвах документи. Той ми заповяда да подписвам, когато видя неговия подпис", разказа пред съда свидетелят. По-късно Генов е бил поставен като управител на фирма "Партнърс Комерс" ЕОД, като Николай Банев казал, че това е негова фирма, която е чиста. "Аз страхувах, защото имам две деца. Тук нямаш право да откажеш, просто ставаш. След като ги познавам 25 години, радвах се, че не са ми прави ли золуми", каза бившият управител.

Той си спомним, че прехвърлил ниви и лозя към някаква фирма, която не знаел каква е. "Нямам памет на кой ги прехвърлих. Казаха ми, че шефовете Николай и Евгения са наредили да го направя", каза шофьорът. "Като видях как прехвърлих този имот без да знам на кой, разбрах, че не е всичко наред в тази фирма", каза пред съда свидетелят. По-късно адвокат му дал документи, според които трябвало да прехвърли къщата на Николай Банев в "Бояна" на някаква офшорка на много голяма стойност на сделката. "Аз естествено не исках да ги подпиша. Обаждаха ми се по телефона, казаха, че няма нищо страшно. Исках да си взема заплатата, но тя ми беше отказана, ако не подпиша документите. Аз не ги подписах и напуснах", спомни си Венцислав Генов.

Докато показания даваше шофьорът-управител, на майката на Николай Банев - Мария й прилоша и това наложи прекъсване на заседанието. Оказа се, че възрастната жена е на лекарства - болна най-вероятно от хипертония.

Мaйкaтa на Николай Банев Мaрия e на свобода под "Пaричнa гaрaнция".

В края на август прокуратурата приключи разследването срещу тримата и внесе обвинителния акт срещу Николай, Евгения и Мария.

Баневи са обвинени за участие в участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Николай Банев е обвинен като извършител на данъчните престъпления, а съпругата му - като негов помагач.

Двамата са предадени на съд, като съизвършители в съучастие на изпирането на пари. Мария Банева ще отговаря пред съда за участието в организирана престъпна група.

Снимки: Агнес Методиева