Първо в Lupa.bg: „Фокус” реже журналисти, закрива три радиа

Икономика
16:08 - 25 Март 2020
7615
Първо в Lupa.bg: „Фокус” реже журналисти, закрива три радиа

Информационна агенция „Фокус”, създадена от покойния вече Красимир Узунов, започна драстични съкращения, научи Lupa.bg от свой човек в медията.

Журналисти и служители днес са получили мейл, в който ръководството съобщава, че „заради ситуацията финансовите проблеми на „Фокус“ са изключително тежки и налагат съкращения”.

Затова вече е решено да бъдат закрити регионалните радиостанции в Смолян, Шумен и Видин, което води до освобождаването на трима човека.

В радиа с по двама човека остава на работа един: в Пазарджик, Пловдив, Велико Търново и във Варна. Съответно петима остават без работа.

От началото на март до края на извънредното положение всеки от останалите на работа ще получава по 50% от заплатата си. Останалите 50% ще му бъдат дължими от „Фокус“ и ще бъдат изплатени при първа възможност от фирмата. При приходи те могат да бъдат изплатени и в рамките на същия месец.

Налагат се драстични съкращения и в екипа на радиото в София, където ще работят шестима, а четирима остават на улицата

„Поради намаляването на екипа ще преминем на нова програмна схема с две предавания. Сливаме сутрешния и дневния блок в едно предаване – 8-12. Остава и вечерният блок. Запазват се и новините, като те ще започнат от 08.00 и на кръгъл час ще продължат до 22.00 часа”, пише в мейла до журналистите.

„Новата схема влиза от понеделник, 30.03, тоест от началото на другата седмица. Отсега до второ решение платени и неплатени отпуски няма да се разрешават! Моля ви да не се спекулира и с болнични!

Моля всеки от оставащите на работа да прецени дали приема условията и остава на работа или ще предпочете да напусне. Очаквам решенията ви до петък, включително, за да спасим от съкращение колега, който би предпочел да работи.

Мерките се налагат, за да спасим в тези сложни времена медията. На тези, които остават се пада тежестта да изнесат натоварването: когато си стъпим на крака и медията има нужда от хора, ще се обърнем отново към освободените, за да ги върнем на работа – ако те приемат.

Благовещение не е най-подходящият ден за лоши новини, но и те не избират времето си”, завършва лошата вест от ръководството на „Фокус”.