Първо в Lupa.bg: „Фолксваген” реши – заводът ще е в България!

Новини
16:32 - 06 Май 2019
6040
Първо в Lupa.bg: „Фолксваген” реши – заводът ще е в България!

„Фолксваген” е взел решение да построи завода си в България. Това научи сензационно репортер на Lupa.bg от свой източник в министерството на икономиката.

Официално новината ще бъде оповестена в края на тази седмица или началото на следващата. За целта в София се очаква посещение на изпълнителният директор на компанията, както и на ключови политици от Германия. Новината се пази в строга тайна по настояване на премиера Бойко Борисов.

Преди 2 месеца експерти от автомобилния концерн са огледали възможни терени в България, на които да бъде изграден бъдещият завод на компанията.  Екипът на „Фолксваген” е бил на посещение у нас през март, като на място се е запознал с обстановката в страната и с възможните места за евентуален строеж на нов завод. Сред възможните терени, който се обсъждат, е земята на бившия металургичен комбинат „Кремиковци” и индустриална зона „Раковски”, която е част от „Тракия икономическа зона” край Пловдив.

Предвижда се заводът да бъде с капацитет 1000 коли на ден, което ще превърне страната, в която ще бъде изграден, в най-големият производител на коли в ЕС. Планира се той да заработи до 2022 г., а инвестицията е на стойност около 1,4 млрд. евро. Във фабриката ще има около 5000 служители, от които до 650 инженери.