Първо в Lupa.bg: Бойко склони - дава пълни права на Радев за НСО

Новини
17:00 - 09 Юли 2020
3348
Първо в Lupa.bg: Бойко склони - дава пълни права на Радев за НСО

Премиерът Бойко Борисов е предложил днес на Коалиционния съвет на трите управляващи партии да се дадат повече правомощия на президента за управлението на Националната служба за сигурност - така, както той желае, научи Lupa.bg от депутати от ГЕРБ.

След като вчера Румен Радев обяви, че на практика управлението на службата за охрана не е в негови ръце, днес Борисов лично е предложил пред коалиционните партньори в правителството да се дадат повече правомощия на президентството. "Нека да инициираме промяна в закона, такава, каквато Радев иска", е заявил Борисов, научи Lupa.bg от свой източник.

Коалиционните партньори на ГЕРБ от ВМРО и НФСБ са заявили своята подкрепа за предложението на премиера, въпреки че по думите им контрола над НСО така или иначе е в Радев. Очаква се утре сутрин промените в закона да бъдат вкарани в парламента за гласуване от депутатите от парламентарната група на ГЕРБ.

Ден по-рано президента Радев се оплака, че службата за охрана на практика не е на негово подчинение, тъй като решенията кои да са охраняваните лица се взимат от 3-членна комисия. Двама от членовете на тази комисия са на подчинение на Министерския съвет и Народното събрание.