Първо в Lupa.bg: Божков обвинен и за атентата срещу Алексей Петров

Актуални новини
18:35 - 27 Май 2020
17087
Първо в Lupa.bg: Божков обвинен и за атентата срещу Алексей Петров

Избягалият в Дубай хазартен бос Васил Божков е обвинен днес и за опита за убийство на бившия съветник в ДАНС и екс барета Алексей Петров, научи Lupa.bg. 

Днес Специализираната прокуратура обвини бизнесмена по ново досъдебно производство в извършването на още 7 криминални престъпления. Едно от тях е мократа поръчка срещу бизнесмена Манол Велев, съобщи първо Lupa.bg, макар от прокуратурата да обявиха само инициалите М.В.

Освен за ръководене на престъпна група по новото досъдебно производство по
отношение на Васил Божков са изготвени и обвинения за подбудителство към
убийството на лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С., както и за оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини.

По отношение на лицето А.П. става дума всъщност за Алексей Петров.

Обявлението на прокуратурата, че разследва Васил Божков за убийства и неуспешни екзекуции накара мнозина да си спомнят за страховития бивш началник на охраната на най-богатия българин – Николай Добрев, известен с прозвището Бай Добри. Къдрокосият мъж, бивш командос от отряда на баретите, отговаряше за сигурността на хазартния бос от средата на 90-те години до лятото на 2001 г., преди официално да напусне с най-верните си хора бизнес структурата на Васил Божков.


Името на Бай Добри доби кървава слава като командир на отряд професионални убийци по-малко от година, след като вече не бе началник на охраната на Васил Божков. В края на август 2002 г. бившия командос бе закопчан заедно с колегите си от отряда на баретите Любомир Баров, Кирил Цинков и Атанас Кръстев при секретна операция на спецслужбите. По-късно са задържани още трима бивши служители от отряда на баретите – Кирил Найденов – Косата, Димитър Димитров – Пелтека и Огнян Митков – Акулата. В хода на операцията ченгетата откриха и внушителен боен арсенал в дома на Траян Траянов от село Горна Малина, родственик на Бай Добри.

В специално изградени подземни тайници в къщата бяха намерени оръжия като за цяла бойна рота – автомати „Калашников” и „Щаер”, снайперистки пушки СКС „Симеонов”, 30 ръчни гранати, 25 тротилови пресовки, два гранатомета, 2 самоделни бомби с часовников механизъм, над 2,2 кг амонит, пистолети „Скорпион”, самоделни пушки с оптики и заглушители, технически средства за проникване в жилища и автомобили, маскировъчни облекла, фалшиви полицейски карти, както и писмени инструкции за действия при провеждане на конкретни „операции”. Тогава прокуратурата окачестви откритото като „фабрика за убийства” и оповести, че разследва Бай Добри и отряда му за серия от екзекуции.

Сред знаковите мишени на Николай Добрев и екипа му се сочеха имената на Алексей Петров и Димитър Джамов. Бившият командос Алексей Петров, впоследствие издигнал се до съветник на Петко Сертов в ДАНС, оцеля при опит за убийство на 14 август 2002 г. Срещу Петров, който бе основен акционер в застрахователното дружество „Левски Спартак” (трансформирало се в „Лев инс”) и член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), бе открита стрелба пред плувния басейн „Спартак”. Неговите охранители – също барети от Специализирания отряд за борба с тероризма, обаче отвърнаха на огъня с огън и така спасиха живота му.

Алексей Петров се отърва с 2 огнестрелни рани – една в хълбока и една в крака. Бодигардът му Румен Пешев, който се хвърля върху тялото му, за да го прикрие, е улучен в ръката. Алексей Петров бе откаран по спешност в „Пирогов”, където бе опериран и дълго време след това се придвижва с бастун.

„Не мога да си обясня защо стреляха по мене. Аз се занимавам с научна работа като докторант към УНСС, пътувам непрекъснато в чужбина. Фирмите, с които работя, са ми от по-дълъг период. Нямам нови сделки, които да са повод за някакъв проблем. Не съм имал заплахи”, заяви публично след неуспешния опит да бъде ликвидиран Алексей Петров. В свои показания пред МВР обаче той сочи Бай Добри и екипа му като „хора, имащи интерес от елиминирането му”.

Като пряко замесени в стрелбата срещу него от прокуратурата първоначално сочат Кирил Найденов – Косата и Огнян Митков – Акулата, които също като началникът им Бай Добри са работили в миналото като охранители на Васил Божков. Съдебния процес срещу „фабриката за убийства” обаче претърпява пълен фарс, като прокуратурата даже сама се отказва да повдигне обвинение, че Бай Добри и хората му убиват за пари. В крайна сметка Николай Добрев не бе осъден нито за неуспешния атентат срещу Алексей Петров, нито даже за оръжейния склад, а получи 1 година условно за нападение над журналистката от Би Ти Ви Канна Рачева. На едно от заседанията на съда по шумното дело за „фабриката за поръчкови убийства” съдебната репортерка бе почти нокаутирана от Бай Добри.

Версията за траен конфликт между Алексей Петров и Васил Божков бе възкресена през 2012 г., когато бившият началник в ДАНС бе основен обвиняем в процеса „Октопод”. Един от свидетелите по делото – бившият служител в НСО Пламен Устинов, заяви под клетва в съдебната зала, че Алексей Петров му е поръчал убийството на Васил Божков. Това станало през 2006 г., а Устинов решил да се срещне с най-богатия българин, за да му разкаже за плана.

„Имах лична среща с Васил Божков. Тя беше инициирана лично от Славчо Марков, който отговаря за охраната му. Искам да изразя голяма благодарност към Васил Божков. Той запази живота ми, като не оповести случая на службите и прокуратурата. Посъветва ме много точно как да подходя. Каза ми: „Ако в момента това нещо го дам на службите, ще бъдеш ликвидиран”. Тогава ми предложи план: „Ще ходиш, ще се правиш, че работиш по поръчката, а аз ще потърся начин да се срещна с Алексей Петров и да се изясним”. Изглежда, че г-н Божков е намерил начин, тъй като след 3-4 месеца посредникът от страна на Алексей Петров - Момчил Кръстев, ме повика, за да ми съобщи, че поръчката е отменена”, разказа с подробности Пламен Устинов.

Тогава думите му бяха отразени надълго и нашироко в медиите, но въпреки това обявения като мишена на Васил Божков не реагира, за да опровергае свидетеля Устинов. Съдбата на делото „Октопод” пък е добре известна – Алексей Петров бе оправдан по всички обвинения и впоследствие осъди държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

 

Снимки: Агнес Методиева и LAP.bg