Първо в Lupa.bg: БСП иска свалянето на Гешев?

У нас
14:14 - 30 Януари 2020
5128
Първо в Lupa.bg: БСП иска свалянето на Гешев?

БСП започна акция за свалянето на главния прокурор Иван Гешев, научи Lupa.bg, От вчера в централата на червените на "Позитано" 20 се обсъжда обща позиция срещу обвинител номер 1 заради атаката срещу президента Румен Радев, който пък бе номиниран през 2016 г. именно от социалистите. 

Първи в акцията се включи Районния съвет на БСП "Искър" в столицата, чийто шеф е опозиционерът на лидерката Корнелия Нинова Борис Цветков, но по наша информация и други червени организации вече са се разписали под искането Гешев да бъде сменен. Не е изключено, ако напрежението между прокуратурата и президентството ескалира, да се стигне и до парламентарна офанзива. За да бъде освободен Гешев, са необходими подписите на 1/4 от народните представители и решение на парламента с квалифицирано мнозинство от 2/3 от пленарната зала. Официално мотивите биха могли да бъдат неизпълнение на служебните задължения или неспазване на конституционните разпоредби. 

Любопитното е, че в БСП вече са намерили свои аргументи за искането Гешев да бъде освободен. А от организацията на Цветков са ги завели и официално на "Позитано" 20, където част от поддръжниците на Нинова са се съгласили да бъдат ползвани в случай на общопартийно решение срещу обвинител номер 1. А именно: 

Според районния червен съвет Гешев е отказал да разследва сигналите за купуване на гласове, внесени от социалистите след местния вот, отказал е да разследва изразходването на над 500 милиона лева, предвидени за ремонт и поддръжка на язовирите, отказал е да разследва обществените поръчки на монополиста "Софийска вода" и възлагането им на подизпълнители, отказал е разследване за вдигането на цената на водата в столицата. И отбелязват още: "извършено от прокуратурата и парадираното лично от главния прокурор Гешев грубо нарушение на законите чрез подслушването, безконтролното и незаконно използване на СРС, незаконносъобразното им публикуване в СМИ в ущърб на правовата система и на доверието в законността и в институциите".