Първо в Lupa.bg: Дървената мафия печели по 100 млн. на година

Общество
15:04 - 29 Юни 2021
4140
Първо в Lupa.bg: Дървената мафия печели по 100 млн. на година

Дървената мафия сече горите до голо с такива темпове, че на година „зелените дробове” на България намалят с 1 млн. кубика. Най-простата сметка показва, че щетите от престъпленията са между 80 и 100 милиона лева, научи Lupa.bg.

Потвърждение на нашите данни дойде от изпълнителния директор на Агенцията по горите (АГ) Александър Дунчев.

Пред БНТ експертът обяви, че отделните незаконни сечи не са ни най-голямата драма. „Най-големият проблем е, че се краде жестоко, краде се с всички машинации и манипулации.

Повечето търгове за дърводобив са нагласени. Ако проверите, ще видите, че няма наддаване. Защо няма наддаване, защото всички фирми са се разбрали, всички фирми играят заедно и всъщност обществото и бюджетът губи от това”, призна шефът на АГ.

По негови думи незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите може да станат само със знанието на горските.

„Няма как да се извърши нарушение в горите без знанието, може да не е участието, на горските, защото в България имаме 3200 служители по горите, общински, държавни, частни. Те охраняват по около 10 хиляди декара един човек, това е предостатъчно да се извършва качествен контрол и той се извършва на практика”, обясни Дунчев.

И призна, че върху служителите на горските стопанства има натиск. „Със сигурност има случаи, при които част от нарушенията се прикриват поради политически или корупционен натиск и пощата ми е залята от писма на колеги, които им пишат - ние не смеем да напишем един акт, не смеем да атакуваме нарушителите, защото просто ни се обаждат и ни плашат с уволнение”, не скри Дучев.

Спецът обаче подчерта, че въпреки допуснатите нарушения обаче, е мит че българските гори намаляват. Напротив, те се увеличават, твърди горски номер едно. Според него, българската гора през последните 50-60 години нараства по площ въпреки всичко, нараства по запас. Само през последните пет години, площта на българските гори е нараснала с 500 000 дка. Според Дунчев основната причина за това са самозалесилите се земи, изоставени от хората през последните 20-30 години.

Данните на изпълнителната агенция показват, че на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат между 7-8 млн., с незаконния добив - около 9 млн. Това е директно потвъръждение за информацията на Lupa.bg, че криминалната сеч достига 1 млн. кубика на година. При цена на дървения материал от 80 до 100 лева, иде реч за престъпление, което носи щети между 80 и 100 милиона лева на година.

„Официалната статистика е, че нарушенията за последните пет години спадат, въпросът е защо хората имат чувството, че нещо се случва в българската гора, защо имат чувство, че се изсича”, пита Дунчев. И отговаря - според него това чувство се насажда не само у нас, но и в световен мащаб заради акциите по опазване на горите и противодействие на климатичните промени.