Първо в Lupa.bg: Денонощните аптеки са кът!

Ако ти потрябва нещо спешно посред нощ - оправяй се!

Новини
17:30 - 10 Февруари 2023
5310
Първо в Lupa.bg: Денонощните аптеки са кът!

Денонощните аптеки в България са едва 30-ина, а такива въобще липсват в големи региони като Видин, Враца, Плевен, Шумен, Разград, Смолян, Търговище и т.н., трудно е да се изредят всички. Търсейки в интернет, се натъкваме на различни информации, като в повечето случай аптеката, която работи до късно в определено населено място, което се води за средно голям град, е около 21:00 - 22:00 часа, което е безумно.

Явно хората трябва да имат необходимост от лекарства или други медикаменти само до определен час - след него всички да се оправят с подръчни материали.

В София, разбира се, денонощните аптеки са най-много - 23 на брой, но това далеч не означава, че всичките работят наистина и информацията за тях е актуализирана акуратно. По пет са във Варна и Бургас, три - в Стара Загора. По една има в Поморие и Велико Търново, но не винаги работят и можете да ударите на камък.

Около 50 000 души в 16 малки общини въобще няма откъде да си купят лекарства, тъй като там аптеки няма.

Куриозът е, че в същото време България е сред първите страни в ЕС по брой аптеки на глава от населението. От доста време правителството уж опитваше да разработи стимули, които да накарат търговците да откриват аптеки в малки населени места и слабонаселени райони, а от друга страна общините пък можело да субсидират денонощната работа.

По последни данни на министерство на здравеопазването в България в момента има 3996 действащи аптеки, като едва 0.8 от тях работят по 24 часа, което прави около 30 аптеки за цялата страна.

В същото време България се нарежда сред първите страни в Европа по аптеки на глава от населението - 1806 души се обслужват от една аптека. Средно за ЕС този показател е една аптека на 4450 души.

Темата беше подхваната от общинския съветник в Плевен - Бойко Тодоров, който изропта срещу тази неправда, а под поста му във Фейсбук се разрази сериозна дискусия.

"Плевен - "град на здравето" ли? ДЕНОНОЩНАТА АПТЕКА все още е мираж! Следващият път, когато голям медицински център, клиника или друга подобна ФИРМА, молеща да придобие общински терен или каквото и да е било друго, ще им бъде зададен въпросът за този социален проблем!", написа Бойко Тодоров, допълвайки, че е наясно с този проблем из цялата страна и се надява той да бъде решен в най-скоро време.

И след него започнаха коментарите...

"Чак сега ли? След N брой медицински центрове. И в други градове да няма, макар че не е ок, разбира се, но в Плевен, дето уж и се води център на медицината... не е сериозно", отговори Добромир Странджалиев.

По темата се включи и бившият кандидат за депутат и шеф на театъра в града - Веселин Плачков, изиграл ролята на Васил Левски: "Не се задава въпрос, ами направо се действа:

- Искаме да правим медицински център.

- Може! Плюс всички условия, които има общинската управа, да изпълнят и условието за денонощна аптека, паркинг и т.н.

Всички имат нужда от това. Само целенасочена глупост може да спре такова предложение! Спокойно".

Ивелина К.Х. публикува своето мнение: "Боже, то дежурен кабинет понякога няма, че аптека ли. Бойче, преди години ми се наложи да обикалям през нощта целия град, за да намеря кой да ми сложи един Деган и нещо за мигрената. Докато намеря, ми мина. Пред Спешното ми казаха, че пред мен има 20 манговци и да сядам, да чакам. Обиколих всички частни болници и нямаше кой!"

Разбира се, винаги ще се намери и друг, който ще е на различно мнение, макар и нотка ирония. Такава е позицията на профил с име Територия на Мики Маус, очевидно живеещ в София: "Хайде, бе! Само в квартала има 7-10 аптеки! Освен това частникът НЕ Е длъжен да поддържа денонощни аптеки! Соцът свърши, да живее либерастията и търгашеството! Вече сме демокрация в ЕС и НАТО! Бай Тошо си отидЕ отдавна!"