Първо в Lupa.bg: Димитър Радев остава втори мандат шеф на БНБ?

ГЕРБ предлагат пак кандидатурата му, ПП-ДБ и "Възраждане" също ще издигнат свои номинации

Новини
18:45 - 22 Юни 2023 (обновена)
4137
Първо в Lupa.bg: Димитър Радев остава втори мандат шеф на БНБ?

Димитър Радев да бъде избран за управител на БНБ за втори пореден мандат. Това ще предложат от ГЕРБ на партньорите си в ротационното правителство ПП-ДБ, научи Lupa.bg.

Най-вероятно от "Промяната" обаче няма да одобрят номинацията му и също ще предложат свой човек за поста. Категорично против Радев да остане на поста си още няколко години бил Асен Василев. От партията имали човек, който да предложат, но на този етап не оповестяват името му. Това обаче нямало да е предишния им кандидат за гуверньор Андрей Гюров, научи Lupa.bg.

Тук обаче ГЕРБ ще могат доста по-лесно да наложат своята кандидатура, разчитайки на гласовете на ДПС и "Възраждане". Димитър Радев има добри позиции и в средите на БСП, така че се очаква известна подкрепа и от партията на Корнеля Нинова, допускат източниците на Lupa.bg.

Бюджетната комисия към парламента прие правила за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата (СП) и за управител на БНБ и предлага на парламента да стартира процедури за техния избор. От “Възраждане” заявиха, че ще предложат свои кандидати за двата поста. От ППДБ поискаха срокът за предлагане на кандидати да бъде удължен на 14 дни, но това предложение не беше подкрепено и срокът остава 7 дни.

Мандатът на Димитър Радев като управител на БНБ изтече преди 2 години - още на 15 юли 2021 г. При предишния редовен кабинет парламентът стартира процедура за избор на управител, но такъв не беше избран, а кандидатите Любомир Каримански (предложение на ИТН) и Андрей Гюров (предложение на ПП) се дискредитираха взаимно.