Първо в Lupa.bg: Динко извади рейса на ТЕЦ-а от канавката (СНИМКИ)

През ключалката
11:22 - 01 Юли 2021
9325
Първо в Lupa.bg: Динко извади рейса на ТЕЦ-а от канавката (СНИМКИ)

Динко Вълев извади рейса на ТЕЦ „Марица Изток”, който падна в отводнителен канал в Стара Загора, сигнализира източник на Lupa.bg от града на липите и поетите. Инцидентът стана рано сутринта вчера на едно от натоварените кръстовище в града.

При ПТП-то пострада само шофьорът, който, за щастие, е без опасност за живота. Най-вероятната причина за катастрофата е техническа неизправност. Автобусът е на частен превозвач и обслужва ТЕЦ-а.

Именно пътната помощ на национално известният като Ловеца на бежанци ямболия Динко Вълев се заел със задачата и извадил рейса от канавката.

През юли миналата година срещу Динко Вълев започна разследване, че е сводник, поръчител на палежи и ограбвал катастрофирали камиони. Прокуратурата се самосезирала след публикация от 25 юли.

Публикацията се позовава на анонимен източник, приближен до Динко, който твърди, че бизнесът му със скрап е кух. “Той няма 1 стотинка платени данъци или печалби. Как има тези имоти и коли за 5 милиона?”, казва авторът на материала.

Информаторът твърди, че Динко е сводник на момичета в Амстердам, Нидерландия. Преди да отидат там обаче, те били изпращани в Свиленград да се “обучават” в занаята. В момента на щат при Динко били 4 момичета в пограничния град, а 6 заработвали в Амстердам.

Той пък пътувал всеки месец до двата града, връзката му с момичетата била мъж на име Стойко, който работел на трудов договор при заподозрения. Някои момичета подавали жалби, но шефката на разследващите полицаи в Ямбол Ваня Щерева ги покривала, се твърди в материала. От 2 години Динко поддържал и друг бизнес - плащал на катаджии във всички областни градове, за да му дават информация за катастрофи с камиони.

„Ако шофьорът е починал - стоката се обира и след това се продава”, пише в дописката. Само за последната година по схемата срещу 1000-2000 лв. на катаджия за информация Вълев обрал над 50 камиона.

Ако пък се случело друга транспортна фирма да тръгне за местропроизшествието, полицай отбивал камиона, за да може Динко да е пръв, пише в анонимния материал. В него се посочва и че Динко е поръчал няколко палежа, а само преди месец е пребил възрастен мъж. Заради изнесените данни прокуратурата е възложила проверка на полицията, за която повече нищо не се чу.

Динко се прочу, след като на 14 февруари 2016 г. задържа 11 бежанци на българо-турската граница и пусна клип във фейсбук как ги е вързал със свински опашки. През 2017 г. той беше задържан за побой и отвличане, след като заподозрял негов служител, че източва бензин от един от фирмените камиони, след което беше освободен. Преди това Динко Вълев беше разследван за проповядване на насилие и омраза.