Първо в Lupa.bg: Дора Янкова поведе жените в БСП

Новини
18:50 - 26 Юли 2020 (обновена)
8514
Първо в Lupa.bg: Дора Янкова поведе жените в БСП

Дора Янкова е победителят в надпреварата за председател на БСП-жени. Бившата кметица на Смолян успя след балотаж срещу кандидатката на Гергов Александра Берданкова.

92 на 28 гласа са били в полза на Янкова. 

Битката за лидерския пост на жените бе оспорвана. От 9 наминирани на първи тур се състезаваха 4 - освен Янкова и Берданкова, още зам.-шефката на БСП Деница Златева и лидерката на женската структура в София Таня Найденова.

Янкова поема поста от създателката на обединението и негов несменяем председател от 2005 г. насам Катя Николова, която бе с най-много номинации, но пожела да се оттегли.

За 15 г. Обединението на жените-социалистки напълно заслужи важната си роля в БСП, каза Николова. "В тази организация събрахме нашия ентусиазъм, таланта и идеите ни за развитието на партията. И поехме след мечтата си за свят, в който доброто е повече от лошото, красивото е повече от грозното, разумното е повече от безразсъдното", каза тя и отчете над 7500 активистки в обединението и повече от 200 клуба.

Победата на Янкова е загуба за Корнелия Нинова, чиято фаворитка - Таня Найденова, се оказа последна в надпреварата. Претендентът на Нинова е загубил битката и във Велико Търново днес, след като нейният опонент е останал втори в местната конференция, научи Lupa.bg.

Нинова е спечелила в Ловеч, но това не е триумф, защото носи по-малко делегатски места за предстоящия конгрес след прекия избор на лидер.