Първо в Lupa.bg: Емил Кюлев към Борисов : Пуснете Николай Банев, иначе пускам данните за 3,8 милиона души

Общество
11:30 - 08 Януари 2021 (обновена)
38060
Първо в Lupa.bg: Емил Кюлев към Борисов: Пуснете Николай Банев, иначе пускам данните за 3,8 милиона души

Хакерът, когото ДАНС издирва вече 1 година, под псевдонима на покойния банкер Емил Кюлев, отново се развихри. Този път обаче, за разлика от относително дребни похищения на медийни сайтове и страници на държавни учреждения, тролът не си поплюва. На 6 януари той е проникнал в база данните на 83 застрахователни компании и към днешна дата твърди, че притежава информация за 3,8 милиона души. А за да не ги изтъргува в Dark Net, Кюлев отправи заплашително писмо до правителството:

"Освободете Николай Банев (олигархът с обвинение за източването на редица предприятия и пране на пари) до 3 дни (до довечера - б.р.), да не забравяме, че държа 70% от българския застрахователен сектор в голите си ръце. И имайте предвид, че от решението ви зависи цял икономически сектор ;)". 

Каква е връзката между хакера и бизнесмена-милионер, не е ясна към момента. 

Адвокатът на Николай Банев Христо Ботев заяви пред медията ни, че клиентът му няма нищо общо с хакера, представящ се за Емил Кюлев. "Не подкрепяме неговите действия. Ще съм му благодарен обаче, ако успее да изведе от ареста Банев", пошегува се Христо Ботев. 

Хакерът е успял да разбие цялата система на известната софтуерна компания Сирма Холдинг. Репортер на Lupa.bg се опита да се свърже с фирмата за поддръжка на единствения публикуван номер, но от там никой не реагира. 

На черния пазар Кюлев вече е успял да отправи оферта за продажба на база данните, включително с чувствителна информация като 3 имена, ЕГН, регистрационни номера на автомобили, в черния пазар. Цената, която е определил, е 150 хиляди евро. 

Той твърди, че е уведомил Сирма чрез тяхна дъщерна компания за намеренията си, при това 3 пъти, а разговорите си стриктно бил записал. 

"Разполагам с полиците на 3,7 милиона души с пълните им данни", пише хакерът в съобщение на Йордановден на своята "Държавна агенция за дигитално спокойствие". И се подиграва със софтуерната компания за това, че нейните клиенти (застрахователните компании - б.р.) си плащат всеки месец по 5 бона за несигурна система. От "Сирма" той иска 200 хиляди лева в биткойни и "любезно" ги съветва да не правят грешката на други 2 популярни фирми - едната застрахователна, а другата - за куриерски услуги. 

Освен това твърди, че заради неговите набези е бил "пенсиониран" и шефът на отдел "Киберпрестъпления" в ГДБОП Явор Колев. 

Миналата година той се сдоби с база данните на куп компании, като при последния си удар извлече личните данни на близо 2 хиляди длъжници към фирма за кредити.

От пресцентъра на МВР заявиха пред Lupa.bg, че ГДБОП вече работи по случая.