Първо в Lupa.bg: ЕСКАЛАЦИЯ: Бой между протестиращите (НА ЖИВО)

Полицаите свалиха каските, демонстрантите първо се сдърпаха на Ларгото, а после и зад храма "Св. Ал. Невски"

Политика
20:40 - 10 Юли 2020 (обновена)
12015
Първо в Lupa.bg: ЕСКАЛАЦИЯ: Бой между протестиращите (НА ЖИВО)

Напрежението между протестиращите пред президентството и Министерския съвет ескалира секунди след края на речта на премиера Бойко Борисов и двете многобройни групи влязоха във физически сблъсък на Ларгото, разделящо "Дондуков" 2 от "Дондуков" 1.

По време на прякото предаване по националните медии се видя, че изведнъж двете групи тръгнаха една към друга, а полицаите се опитаха да ги разтърват. Според запознати става дума за внедрени провокатори и в двата протеста, чиято цел е да предизвикат сблъсъци, въпреки че и Румен Радев, и Бойко Борисов призоваха привържениците си към мирни протести и да не проявяват агресия.

Изведнъж от групата на подкрепящите президента няколко души побягнаха в посока бул. "Дондуков", като след тях тръгна мощна полицейска сила.

Все още обаче не е ясно каква е причината за ескалацията. Според полицейски източници привърженици на президента искали да преградят пътя на подкрепящите Борисов и да не им дадат да се качат на автобусите, паркирани на площад "Св. Александър Невски".

Привържениците на Радев тръгнаха през площад "Батенберг" към парламента, а тези на Борисов се отправиха по "Московска" към патриаршеската катедрала.

За няколко минути плътен полицейски кордон успя да обгради двата маршрута, както и парламента, като по този начин успя да раздели двата митинга.

Малко преди 21 часа напрежение избухна и в района на Софийския университет. Привърженици на президента успяха да се изплъзнат от полицаите и да пресрещнат един от автобусите на ГЕРБ и да го замерят с празни бутилки точно когато возилото зави от паркинга зад църквата "Александър Невски" по бул. "Васил Левски" по посока Орлов мост и бул. "Цариградско шосе".

Полицията прави всичко възможно да предотврати физически сблъсъци между двете групи протестиращите. Униформените свалиха каските в знак, че нямат намерение да използват сила.


Очаквайте още подробности!