Първо в Lupa.bg: Ето кои са изгонените руснаци (снимки)

Заминават си съветника на Митрофанова Филип Вознесенски и шефът на Руския културен център - току-що назначения Юрий Макушин

Топ
22:20 - 28 Юни 2022
14070
Първо в Lupa.bg: Ето кои са изгонените руснаци (снимки)

Кои са 70-те руски дипломати, които България реши да прокуди заради "несвойствени дейности"? Вече се появиха първите имена на отзованите "братушки". На практика те няма да са 70 човека, а около 200, тъй като с тях ще си заминат и роднините им, които си живеят доста добре в България, вместо да деянат в задушаващата се от санкция и прогресивно обедняваща Русия.

Това става ясно от публикация в ТАСС, която се позовава на съветника на посланика у нас - Филип Воскресенски. Самият той също е сред обявените за персона нон грата. Според източник на Lupa.bg, на практика Воскресенски е втория човек в посолството и именно през него минава основна част от трафика на влияние, вербовките на "поддръжници" на Руската федерация у нас и контактите с "приятелските партии" като "Възраждане", АБВ, "Български русофили" и някои крила в БСП.

Съветникът на Митрофанова Филип Воскресенски на среща с - има ли изненадани?! - Румен Петков. Возкресенски сам съобщи, че е сред дипломатите, които трябва да се върнат в Москва

Сред изгонените са още генералните консули на Русия във Варна и Русе - Владимир Климанов и Андрей Громов, както и директорът на Руския културно-информационен център Юри Макушин. По думите на съветника на Митрофанова директорът на центъра е пристигнал на новото си работно място в София само преди няколко седмици. Бил заминал на почивка на морето, но сега ще трябва да се връща и да стяга куфарите си за Сочи.

Руският консул в Русе Андрей Громов е сред хората, които трябва да си заминат до дни

В бройката влиза и технически персонал от дипломатическите представителства у нас, както и много други дипломати. Със закриването на генералното консулство в Русе се прибират и всички тамошни сътрудници, както и повечето служители на консулството във Варна. "Всички наши сътрудници трябва да напуснат България до 3 юли. Заедно с членовете на семействата им страната трябва да напуснат повече от 200 души", казва още Воскресенски пред руската държавна осведомителна агенция ТАСС.

Владимир Климанов ще каже "досвидание" на България и от Варна ще се озове в, да речем, Воронеж

Той не е отговорил на въпроса на медията какъв ще бъде руският отговор на отзоваването на дипломатите, но е посочил, че "дипломатическите отношения между двете страни сериозно се усложняват".

Агенцията припомня, че още в края на април премиерът в оставка Кирил Петков, по време на посещението си в Киев, заяви за желанието си да съкрати числеността на руското дипломатическо представителство в София, а след това във Външно министерство е била сформирана междуведомствена комисия по въпроса.

Пръв за отзоваването на 70 руски дипломати съобщи премиерът Кирил Петков, който каза, че те са работили за руските служби и срещу интереса на България. Последва остра реакция на Корнелия Нинова, която пък се обяви срещу решението буквално минути преди началото на коалиционния съвет тази вечер, на който трите партии, останали в коалицията, трябва да се разберат заедно, с независимите, за сформиране на нов кабинет, след като ПП получи мандата.