Първо в Lupa.bg: Европосланиците бойкотират Митрофанова на зарята за Трети март

Политика
11:53 - 02 Март 2022
7258
Първо в Lupa.bg: Европосланиците бойкотират Митрофанова на зарята за Трети март

Посланиците на страните от Европейския съюз и на Украйна в България се канят да бойкотират присъствието на руския посланик Елеонора Митрофанова на тържествената заря-проверка по случай Националния празник на България на 3 март, която традиционно се провежда на площад "Народно събрание", научи ексклузивно Lupa.bg от добре информирани дипломатически източници.

Според протокола на церемонията задължително присъстват президентът, председателят на Народното събрание, премиерът, вицепрезидентът, патриархът, кметът на столицата, министри, депутати, висши магистрати, представители на дипломатическия корпус и на вероизповеданията.

Заради руската военна инвазия в Украйна общественици поискаха да бъдат бойкотирани тържествата за Трети март, а партии и неправителствени организации настояха България да изгони руския посланик Елеонора Митрофанова. България осъди остро нахлуването на Русия в Украйна и предприе редица невоенни стъпки за оказване на подкрепа на Киев. В същото време изгонването на посланик означава почти скъсване на дипломатическите отношения с Москва - нещо, от което ЕС и САЩ се въздържат за момента.

В дирекция "Държавен протокол" на Министерството на външните работи през последните дни денонощно умували как да се избегне скандал и напрежение между дипломатите по време на утрешната заря. Преди дни в присъствието на посланика на Украйна Виталий Москаленко, посланиците на страните от Европейския съюз в България се събраха в резиденцията на Франция, която в момента председателства ЕС, за да изразят своята единодушна солидарност с Украйна. Всички те държаха флага на Украйна.

Родни експерти по държавен протокол във Външно министерство, президентството и Министерския съвет признаха пред Lupa.bg, че досега не са се сблъсквали с подобен казус, тъй като става дума за над 20 европейски посланици, които категорично отказват да застанат до Митрофанова, защото осъждат инвазията на нейния президент Владимир Путин в Украйна. В същото време дипломатите от ЕС у нас не искали да обидят България, българските държавници и българския народ и също помежду си изработвали концепция как да процедират утре на площада пред паметника на Цар Освободител.

Между европейските посланици и българския Държавен протокол били обсъждани няколко компромисни варианта, за да не се опорочи българския Национален празник. Един от тях бил европейските посланици да бъдат подредени по-далеч от Елеонора Митрофанова и между тях да бъдат посланици на други държави извън ЕС. Също така в знак на солидарност с Киев се обмисляло евродипломатите у нас да носят на ревера си значка с украинското знаме. Някои от дипломатите пожелали след края на тържествената заря-проверка да се обърнат към руския посланик, издигайки украинското знаме. От българска страна обаче те били помолени да не се прави такава демонстрация, за да не се опорочи Националния празник.

Източници на Lupa.bg твърдят, че през последните дни от българска страна са били направени няколко опита посланик Митрофанова да бъде накарана да прихване "дипломатическа болест" и под претекст, че не се чувства добре да не присъства на зарята. Това обаче едва ли ще стане, тъй като официалната позиция на Русия е, че военната операция в Украйна е справедлива и тя цели демилитаризация и денацификация на Украйна.

Сериозен проблем има и за президента Румен Радев, който утре вечер ще произнесе традиционното си слово преди зарята. Той ще трябва едновременно да изрази признателност към руските войни и към руския народ, били се за свободата на България по време на Руско-турската война през 1877-1878 г., но същевременно и да осъди руската инвазия в Украйна.

Миналата година държавният глава напомни, че свободата идва под знамената на руския цар Александър II и на неговата армия, съкрушила Османската империя. След обявяването на войната в Петербург хората се кръстят и се прегръщат по улиците. Както казва генерал Скобелев, "Русия е единствената страна в Европа, в която има достатъчно идеализъм, за да воюва заради чувства", посочи през 2021 г. Радев и допълни думите, записани от Достоевски в дневника му "Това е война нечувана, война за слабите и угнетените, която има за цел не да отнема, а да даде свобода".

Водени от тези чувства, синовете на дворяните се записват доброволци в действащата армия, припомни Радев и допълни, че българският народ приема като свои герои всички воини от императорската армия, загинали за нашата свобода: руснаци, украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци, както и румънците, сърбите и черногорците, намерили последния си приют в нашата земя.

Същевременно от НСО съобщиха, че за 3 март службата предприема мерки за осигуряване на сигурността на жителите и на гостите на София.

От 11:00 часа пред Паметника на Незнайния воин в столицата ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България. От 12:00 ч. пред сградата на администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената проверка (заря) по случай Националния празник е с начало 18:30 часа на пл. "Народно събрание".

Гражданите, които желаят да наблюдават церемонията пред Паметника на Незнайния воин, ще имат достъп до събитието през контролно-пропускателни пунктове (КПП), организирани на ул. „Раковски“ и „Оборище“, при ул. „Париж“ и ул. „Шипка“ и при южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“, съобщиха от НСО.

За желаещите да наблюдават тържествената проверка (заря) на пл. „Народно събрание“ достъп ще бъде осигурен през три контролно-пропускателни пункта – два от двете страни на пешеходните алеи на бул. „Цар Освободител“ в близост до изходите на подлеза при СУ „Свети Климент Охридски“ (кръстовището на бул. „Цар Освободител“ и бул. „В. Левски“) и през един КПП на бул. „Цар Освободител“ (откъм хотел „Сенс“).

Гражданите ще бъдат проверявани с детектори за метал и скенери за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, фойерверки и други пиротехнически изделия. 

Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани на събитията. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.