Първо в Lupa.bg: Фалшификаторите от Шумен залели пазара с милиони ментета

Банкнотите от 500 евро са един от най-добрите имитации в ЕС, оценява ЕЦБ

Ексклузивно
16:50 - 22 Октомври 2024
50960
Първо в Lupa.bg: Фалшификаторите от Шумен залели пазара с милиони ментета

Тримата фалшификатори на пари, които бяха заловени край Шумен на 16 октомври, са пласирали малко над милион лева. Те са прокарали в обращение около 37 500 лева в банкноти с номинал 50 лева и са произвели приблизително половин милион евро от банкноти с номинал 500 евро. В процес на подготовка е бил фалшификат от 50 долара с много високо качество, научи Lupa.bg.

Според източниците на медията ни, БНБ не е успяла да засече незаконната дейност, защото печатницата е купена от фалирали бизнесмени или от такива, които са сменили дейността си.

Според оценка на Европейската централна банка банкнотите от 500 евро са считани за един от най-добрите фалшификати в класа си (т.нар. суперфалшификати), като вече са засичани в различни държави членки на ЕС.

При спеакцията на 16 октомври са задържани три лица - произвеждали и разпространявали т.нар. "суперфалшификат" на 500-еврови банкноти, както и почти неразличими от истинските 50-левови и 50-доларови банкноти. Единият измамник е с постоянна мярка задържане под стража, вторият е под домашен арест, а третият е с парична гаранция.

"От 2020 г. ГДБОП работи по случая. От сектор "Фалшификации" са започнали работа по първоначалната информация - производство на банкнота от 500 евро. През 2023 г. е образувано досъдебно производство под надзора на Окръжна прокуратура - Шумен", обясни Боян Раев, зам.- директор на ГДБОП.

По думите му по случая ГДБОП си е сътрудничала успешно с Европол и "Сикрет сървиз". 500-евровите банкноти са засичани в страни от Европейския съюз.

50-левовите банкноти са намирани в търговската мрежа, като тези банкноти минават машинната проверка, минават и през банкомати.

"Лицата не са имали лидер, който да ги ръководи, но всеки един от тази група има определение функции. Единият е много добре технически грамотен, който работи със специфичната техника. Другият има много тънки и ювелирни умения, който доработва произведената банкнота на ръка. А други престъпни връзки на тези лица са се занимавали с разпространението на тези неистински парични знаци. Към настоящия момент не бих казал, че са финансирани за производство на тези пари от външни структури", обясни   Боян Раев.

Основният фалшификатор е бил задържани през 2016 година, когато е била разбита малка печатница около Велико Търново.