Първо в Lupa.bg: Футболни хулигани зад кървавия протест в Габрово

Крими
16:35 - 12 Април 2019
5340
Първо в Lupa.bg: Футболни хулигани зад кървавия протест в Габрово

Организирана агитка футболни хулигани от ултрас групировката „Сините – Габрово“ е предизвикала кървавите ексцесии в града на хумора по време на протестите срещу циганското насилие. Това разкриха пред Lupa.bg мирно протестиращи габровци, а думите им бяха потвърдени и от представители на МВР.

Бунтовете в Габрово срещу циганската агресия избухнаха след като трима роми нанесоха побой над продавач в магазин в центъра на Габрово в неделя вечерта. Оттогава напрежението не спира да ескалира, като в две поредни нощи се стигна до сблъсъци между полицаи и протестиращи.

Протестът срещу ромите в Габрово бе окървавен в две поредни нощи, в които се стигна до сблъсъци между протестиращи и жандармеристи

В сряда вечерта стотици опитаха да превземат ареста в Габрово, за да линчуват задържаните цигани. Тогава местната полиция едва овладя положението, а на следващия ден в града бяха командировани 150 служители на жандармерията и още 200 полицаи от съседните градове. Въпреки засиленото полицейско присъствие обаче и през отминалата нощ се стигна до кървави боеве.

Според присъстващи на сблъсъците десетки предварително организирани младежи, криещи лицата си зад качулки и маски, опитали да пробият кордона, препречващ пътя за циганската махала. Младежите атакували полицаи с камъни, боксове, палки и тръби. Малко по-късно при друго меле, възникнало по късни доби край площад „Възраждане“, пострадаха оператора Даниел Стефанов и репортера Васил Цветанов от местното „Радио 999“. Според журналистите, те са били ранени от удари с палки на полицаи, а не са били контузени от протестиращи.

Членове на хулиганската групировка „Сините Габрово“ предизвикали кървавите сблъсъци. Част от вандалите са задържани

Заради провала на полицията при охраната на уличните протести в Габрово вече е разпоредена проверка на местната правоохранителна структура. В своя защита полицаи твърдят, че са били принудени да упражнят физическо насилие, за да възпрат озверялата тълпа младежи.

„На първата фронтова линия бяха 15-20 футболни хулигани, които имат многобройни криминални прояви. Успяхме да задържим някои от тях. Те са се самоорганизирали в социалните мрежи и са планирали да подпалят ромски къщи. За съжаление, много други протестиращи се подведоха от импулса им и ситуацията бе овладяна с мъка“, коментират кървавите събития от миналата нощ габровските ченгета.

Групировката „Сините Габрово“ е част от постоянното присъствие на мачовете на „Левски“ в сектор „Б“. В нея членуват около 30 младежи, повечето от които тренират бойни спортове. Преди 2 години групата нападна привърженици на ЦСКА от Габрово, преби ги и им отне знамето „Red boys“.